Hlavní obsah

Rusové v Charkovské oblasti změnili taktiku. Mají těžké ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda použila v Charkovské oblasti novou útočnou taktiku, uvádí analytici Institutu pro studium války (ISW). Ruské síly plánují sjednotit předmostí v obcích Lypci a Vovčansk a vytvořit pohraniční „nárazníkovou zónu“.

Foto: Reuters

Následky ostřelování Charkova

Článek

V reálu to znamená, že malé útočné skupiny o maximálně pěti lidech pronikají do ukrajinských pozic a poté se spojují s dalšími malými útočnými skupinami, aby vytvořily větší údernou skupinu. Tuto taktiku mají potvrzovat například záběry z dronu, které zachycují boje u města Vovčansk. Na nich jsou zachyceny malé skupiny ruské pěchoty, které v oblasti operují, píše list Ukrajinska pravda.

Vojenští analytici se domnívají, že použití malých útočných skupin zvýší na ruské straně ztráty nejen na životech vojáků, ale i technice a může zpomalit celkové tempo ofenzivy v tomto směru. Jeden ruský vojenský komentátor, který dříve působil jako instruktor výcviku úderných jednotek se domnívá, že záběry malých ruských útočných skupin ukazují spíše na špatný výcvik než účinnou novou taktiku.

Ukrajinci začali proti ruské armádě používat „divokou lasičku“

Evropa

Velení ukrajinské armády tvrdí, že tempo ruské ofenzivy v severní části Charkovské oblasti se za posledních 24 hodin zpomalilo zřejmě kvůli nové taktice boje a těžkým ztrátám Rusů. Náčelník generálního štábu Ukrajiny generálmajor Anatolij Barhylevyč naznačil, že ruské jednotky ztratily v tomto směru za poslední den až 1740 vojáků, což je velmi vysoký počet obětí.

Pokud tempo ruských operací zůstane relativně pomalé, ruské síly se pravděpodobně zaměří na konsolidaci nových pozic a vybudování bočního výběžku v Charkovské oblasti sloučením skupin v obcích Lypci a Vovčansk a vytvořením „nárazníkové zóny“ v pohraniční oblasti, místo aby postupovaly dále do regionu, jak Institut pro studium války odhadoval.

Válka na Ukrajině vstoupila do kritické fáze

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám