Chcete vypadat jako s filtrem? Make-upy a triky pro pórovitou pleť

Prokletí jménem póry

Každý, kdo má rozšířené póry, ví, že nanést si make-up tak, aby se v nich neusadil a ještě je nezvýraznil, není vůbec nic jednoduchého. Místa s výraznými póry pak po nanesení make-upu vypadají ještě hůř než bez něj. Přiznávám, že když se mi nechce se pleti extra věnovat, některá místa s rozšířenými póry, jako je třeba nos, z líčení prostě vynechám. Takhle to ale nejde dělat pořád, zvláště když si jen nepotřebujete vyběhnout na roh pro pečivo, ale chcete vypadat opravdu dobře. Včetně nosu.

Není to jen o make-upu

Je asi důležité zmínit, že je nereálné očekávat, že celou situaci zachrání jen správný výběr make-upu. Když se snažíte zamaskovat rozšířené póry, je klíčová postupná příprava pleti. Like it or not. Cesta k dosažení líčení bez zvýrazněných pórů, začíná u čištění pleti, vede přes peeling a hydrataci, je lemována primerem minimalizujícím póry a matujícími produkty a teprve poslední zastávkou před cílem je ten správný make-up. Je to možná zdlouhavé, ale vězte, že každý krok, který během přípravy pleti uděláte, vás přiblíží k hladkému obličeji. A nevyplatí se ani jednotlivé kroky přeskakovat. Nenanášejte si podkladovou bázi, dokud nepoužijete správné produkty péče o pleť.

Skin Icing: Studené obklady podle našich babiček jsou hitem TikToku

elle.cz

Vyčistit, stáhnout, vyplnit

Začněte tím, že pleť důkladně očistíte. Odstraňte veškeré nečistoty a mastnotu. Vybírejte nekomedogenní produkty, některé jsou určené přímo pro pleť s rozšířenými póry. Skvělý je také enzymatický peeling, který šetrně pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky, uvolnit póry a zlepšit celkovou strukturu pokožky. Pokud máte čas, naneste si masku minimalizující póry, například s obsahem jílu nebo dřevěné uhlí. Po ní přichází na řadu toner. Tonery vyrovnávají pH pokožky, odstraňují zbývající nečistoty a stahují póry. Hledejte tonery s přísadami, jako je vilín nebo čajovníkový olej, které stahující účinek ještě podporují. Pokud jde o hydratační krémy, volte lehké, spíše s gelovou texturou, která nebude ucpávat póry. Hydratovaná pleť vypadá více vyplněná a póry jsou v ní méně viditelné.

Slunce póry roztahuje

Nezapomínejte ani na ochranu před sluncem. Můžete pleť chránit ochranným krémem s SPF, v tom případě je čas ho nanést nyní. Můžete se ale také spolehnout na ochranu, kterou vám poskytne make-up s SPF. Ochranu před sluncem neberte na lehkou váhu. Poškození pleti sluncem zhoršuje vzhled pórů a rozšiřuje je. Opalovací krém chrání pokožku před škodlivými UV paprsky a zabraňuje předčasnému stárnutí, které ke zvětšování pórů také přispívá. Není od věci všechny pleťové produkty skladovat v ledničce. Chlad totiž pomáhá stahovat póry.

Squalane, Azelaic Acid, Succinic Acid: Beauty ingredience, které znát

elle.cz

Blur effect

Zásadní roli ve vyhlazení viditelných pórů hrají primery. Primery jsou navrženy tak, aby vytvořily hladký a rovnoměrný povrch pro aplikaci make-upu, vyplnit jemné linky, jizvičky, póry a celkově dodávají pleti jemnější texturu. Také zabraňují nadměrné tvorbě mazu, takže se pleť nemastí, neleskne a make-up zůstává déle tam, kde má, aniž by někam zatékal. V případě porézní pleti ale není jedno, jaký primer použijete. Vyhněte se produktům, které dodávají pokožce lesk a obsahují perleť nebo jiné třpytivé mikročástečky. Lesk totiž všechny nerovnosti pleti včetně rozšířených pórů opticky zvýrazňuje. Místo toho sáhněte po primeru, který obsahuje složky, které pomáhají matovat a rozostřovat texturu pokožky. Říká se tomu „blur effect“ a vytváří optickou iluzi jako byste použili retušovací nástroj v aplikaci na úpravu fotek.

Mikrojehličkování vám navrátí mládí

elle.cz

Finální dotek

Aby póry na pokožce byly pod make-upem co nejméně viditelné, je technika jeho nanášení stejně důležitá jako jeho textura a kvalita. Make-up nanášejte krouživými pohyby pomocí hustého štětce ze syntetických vláken, jemně vmasírujte produkt na pleť a do pórů. Skvělá je také houbička, která make-up nevtiskne příliš hluboko do pleti, ale vytvoří na ní z produktu lehkou přirozenou vrstvu. Častou chybou je nanesení příliš velkého množství produktu v naději, že lépe skryje póry. I tady ale platí, že méně je více. A to jak u make-upů na pudrové bázi (na pleti se mísí s kožním mazem a vede to k jeho ukládání do rýh a pórů, což jejich vzhled pouze zhoršuje). Tekuté make-upy s příliš vysokou kryvostí mohou také způsobovat problémy. Pokud máte rádi full-cover efekt, nanášejte make-up spíše postupně ve více tenoučkých vrstvách, než v jedné, která základ v tenkých vrstvách a odtud budovat pokrytí. Make-upy s pěnovou sametovou texturou póry skvěle zamaskují a díky své nadýchané textuře se drží na povrchu pleti jako polštářek, aniž by klesaly do linek a pórů tak jako tekuté přípravky. Navíc také podporují „blur“ efekt.

Produkty pro minimalizaci pórů:

Zdroj: ELLE.cz, Whowhatwear.com