Nejhorší řidiči jsou v Moravskoslezském kraji, nejlepší v Praze. Nejvíce bodů mají čtyřicátníci

Autor: Anina Russová - Zdroj: Ministerstvo dopravy - Foto: Policie ČR - 15. 5. 2024


Letošní rok přinesl změnu bodového systému, s čímž souviselo i zpřísnění pokut a změnu výše bodových postihů. Pro řidiče je tak velmi snadné se „vybodovat“. Policie má teď i více možností, kdy může zabavit řidičák na místě. Dle dat ministerstva dopravy měly ale s bodovým kontem problémy tisíce řidičů už v roce 2023. Dle resortu bylo v roce 2023 vybodovaných řidičů několik tisíc.

Resort dopravy čísla týkající se vybodovaných řidičů uvádí na pravou míru poté, co se ve veřejném prostoru objevily ne zcela přesné informace. Dle resortu tak bylo ke konci roku 2023 celkem vybodováno 44 035 řidičů. Nutno ale dodat, že v tomto čísle jsou i ti, kterým odebrán řidičský průkaz a doposud o jeho navrácení z různých důvodů nepožádali. „Pohlíží se tak na ně ve statistikách stále jako na vybodované, přestože se takto vybodovali kupříkladu již před deseti lety, respektive kdykoli od zavedení bodového systému,“ vysvětlilo ministerstvo dopravy.

Pokud zůstaneme u minulého roku, tak za 12 měsíců 2023 bylo vybodováno 5303 řidičů, přičemž jde o meziroční nárůst o 1208 řidičů. K tomu se ale loni do provozu vrátilo 3800 řidičů. Podle ministerstva dopravy bylo ke konci loňského roku evidováno 480 842 řidičů, kteří mají alespoň jeden bod. „Znamená to, že každý patnáctý řidič měl jeden nebo více bodů. Nejvíce jich je v Moravskoslezském kraji, nejméně naopak v Praze. Nejvíce bodovaných řidičů má na svém kontě 2 nebo 3 body a jsou to muži ve věku 46 let a ženy ve věku 44 let,“ doplnilo ministerstvo.

K vybodování stačí dva přestupky, někdy třeba i dvakrát ten stejný. Stačí k tomu i chvilka nepozornosti

Prověřte si své konto

Nejste si jistí, jak na tom s trestnými body je? Dnes už je velmi snadné si své bodové konto ověřit. Stále sice můžete jít na poštu, respektive na některou z poboček Czech Point a za poplatek si stav svého konta nechat vystavit. Je to ale zbytečné. Zdarma a bez čekání najdete všechny údaje na Portálu dopravy i Portálu občana. Do obou systémů je možné se přihlásit například pomocí datové schránky nebo bankovní identity.

Navíc už své konto nemusíte proaktivně kontrolovat svépomocí. Od 1. ledna řidiči mohou požádat o zasílání informací o změnách na svém bodovém kontě SMS zprávou nebo e-mailem. „Každý řidič by měl vědět aktuální stav svého bodového konta. K odběru notifikací se řidič přihlásí zdarma přes Portál dopravy. Zde budou mít zájemci na výběr tři možnosti, jakým způsobem si notifikace nechat zasílat: prostřednictvím SMS, e-mailu nebo aplikační notifikace v prostředí Portálu dopravy a Portálu občana,“ vysvětlil před časem ministr dopravy Martin Kupka.

Štítky: , , , , , , ,

1 názor na “Nejhorší řidiči jsou v Moravskoslezském kraji, nejlepší v Praze. Nejvíce bodů mají čtyřicátníci”

  1. Vít Krejčí

    Podle bodového systému jsou nejlepší řidiči v Praze. Nevím jak by dopadlo porovnání podle počtu nehod, podle počtu řidičů s alkoholem …. V Praze je ale možná také nejhodnější policie.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru