Demonstrace proti vládním zásahům do veřejnoprávních médií (Bratislava, květen 2024). Foto: Profimedia

Slovenská vláda hrozí médiím. Atentát na Fica je další záminka pro válku s novináři

Napsal/a Vojtěch Berger 16. května 2024
FacebookTwitterPocketE-mail

ANALÝZA. Když se ve středu objevily první zprávy o atentátu na slovenského premiéra, jednal právě parlament v Bratislavě o novém zákonu o veřejnoprávních médiích. Ten dostane současnou televizi s rozhlasem RTVS definitivně pod kontrolu vlády. Schůze parlamentu byla kvůli útoku na předsedu vlády přerušená, události však zřejmě naberou znovu rychlý spád. Někteří vládní politici totiž zodpovědnost za atentát svalují právě na média a incident podle všeho využijí jako záminku pro ještě tvrdší postup vůči novinářům.

Ještě předtím, než včerejší zpravodajství zcela opanoval atentát na Roberta Fica, stihla se na slovenských webech krátce ohřát jiná, podstatně okrajovější zpráva: Na Slovensku se rozpadla moderátorská dvojice internetové Televize Slovan.

Ta v minulých letech na youtubovém kanále dávala prostor konspiračním teoretikům v tématech jako covid, migrace, LGBT nebo manipulace voleb.

Skutečnou zprávu z tohoto na první pohled obskurního sdělení dělá až dovětek, že jednou hlavních tváří TV Slovan je současná ministryně kultury Martina Šimkovičová – toho času zodpovědná za destrukci veřejnoprávních médií na Slovensku.

Podle vzoru Slovan

Právě TV Slovan naznačila, jak by média na Slovensku měla podle Šimkovičové a spol. vypadat. Kromě konspirací a proruských hostů – jako byl například šéf motorkářů Brat za brata pravidelně navštěvující Rusko Matúš Alexa – TV Slovan jednoznačně stranila jednomu politickému proudu, zejména Slovenské národní straně (SNS).

Právě za ni oba moderátoři, kromě Šimkovičové ještě ortoped Peter Kotlár, loni úspěšně kandidovali do parlamentu.

Pro Slovensko je to další zjevný důkaz, že v čele státu stojí lidé rozhodující se na základě osobních vazeb, emocí a momentálních pohnutek. Nejen pro média to není dobrá zpráva.

Po volbách se SNS stala menším koaličním partnerem, Šimkovičová ministryní kultury a Kotlár „pověřencem pro prošetření pandemie covidu“. Už dříve se v této souvislosti chlubil spoluprací s předsedou mimoparlamentního českého hnutí PRO Jindřichem Rajchlem.

Terčem SNS se už před volbami, ale zejména po nich, stala veřejnoprávní média. Ta jsou na Slovensku už víc než deset let sloučená pod hlavičkou Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Podle dřívějších spekulací se měl RTVS znovu rozdělit a tím se koalici měla otevřít cesta k výměně jeho vedení. Nakonec kabinet Roberta Fica zvolil přímočařejší postup – a RTVS chce rovnou zrušit a pod jiným názvem „restartovat“.

Mediální politika vs. destrukce žurnalistiky

Na starost to dostala právě Martina Šimkovičová jako ministryně kultury s tím, že je potřeba „vrátit veřejnoprávním médiím objektivitu“. Paradoxně podle údajů organizace Transparency International z roku 2019 RTVS v tehdejším volebním období výrazně pomáhala právě Slovenské národní straně.

Předsedu strany a tehdejšího šéfa parlamentu Andreje Danka i celou SNS nápadně zvýhodňovala v pozitivitě zpravodajství i počtu zmínek.

Dodejme, že ke snaze ovládnout veřejnoprávní média na Slovensku přispěla kromě Ficova kabinetu i vláda Eduarda Hegera, která už v prosinci 2022 schválila zrušení koncesionářských poplatků a nepřijala žádné jiné garantované a udržitelné financování RTVS. Navrhovaný státní příspěvek televizi a rozhlasu s definovaným procentem z HDP Ficova vláda krátce po nástupu k moci snížila.

Zbytek už byl otázkou času – a ten se právě nachýlil. Ve středu začala ve slovenském parlamentu schůze, kde chce vláda nový zákon o RTVS (napříště pod názvem STVR) přijmout. Kromě toho, že skončí současný management, dostane vláda mnohem větší šanci přímo ovlivňovat volbu nového vedení – přes radu, kterou nominuje ministerstvo kultury a parlament.

Tím však „mediální politika“ Ficovy vlády, pokud se tak systematická destrukce nezávislé žurnalistiky dá nazývat, nekončí. Projednávání zákona o veřejnoprávních médiích sice kvůli atentátu na Roberta Fica parlament přerušil, šéf Slovenské národní strany Andrej Danko ale avizoval „začátek politické války“ směrem k médiím:

„Věřím, že i s novým prezidentem Petrem Pellegrinim a s Robertem Ficem uděláme zákonné změny tak jako v RTVS. Teď vám garantuji, že se nebudeme ‚upejpat‘,“ oznámil svým typicky svérázným stylem Danko.

Země je kulatá? A jak to víte?

Tento týden se také objevily zprávy o tom, že ministerstvo kultury vedené Martinou Šimkovičovou chystá vlastní „mediální výchovu“ na školách.

Projekt má cílit na základní i střední školy a jeho záměrem má být „zlepšování povědomí o prostředcích masové komunikace“, „zvyšování kritického myšlení a samostatnosti v myšlení“ a „rozhodování při vnějším tlaku masmédií“.

Přípravu zmíněné mediální výchovy by měl vést Lukáš Machala, šedá eminence ministerstva kultury, které formálně vede zmíněná Martina Šimkovičová. Machala nedávno pronikl i do českých médií široce sdíleným rozhovorem, kde s redaktorem polemizuje o tom, zda je země kulatá.

„Věřím, že i s novým prezidentem Petrem Pellegrinim a s Robertem Ficem uděláme zákonné změny tak jako v RTVS. Teď vám garantuji, že se nebudeme ‚upejpat‘.“

Paradoxně to přitom byla právě ministryně Šimkovičová, která loni na podzim v rámci rozkoukávání se na ministerstvu a všeobecně deklarovaného boje „proti politickým neziskovkám“ hned zarazila dotační program na podporu mediální výchovy zděděný po předchozím kabinetu. Uplynul pouhý půlrok a její resort už připravuje něco podobného – jen ve stranické a názorové linii SNS.

Laskavé a silné bytosti

Tato linie však s tradičními médii prakticky nepočítá – naopak, upřednostňuje ta alternativní, bez jakékoli redakční struktury a ověřování faktů, s jasnou (ale netransparentní) názorovou preferencí, se sklonem ke konspiračním výrokům bez konkrétních zdrojů.

Ficova vláda už vyhlásila veřejný bojkot dotazů několika seriózních redakcí a otevřeně preferuje alternativní média typu Infovojna.sk, případně rovnou ruská státní média – v nichž se v poslední době opakovaně objevil například místopředseda vládního Smeru Ľuboš Blaha.

„Alternativní média tady nějakým způsobem držela psychiku těch lidí, aby nešli v davu. Aby se nenechali zbláznit,“ řekla Šimkovičová s odkazem na období pandemie covidu v nedávném rozhovoru s českým portálem Rádio universum moderátorky Martiny Kociánové. Ve zmíněném přátelském povídání také obě aktérky zaměňovaly pojmy „státní“ a „veřejnoprávní“ médium. Novinářský odstup žádný, názorové sympatie otevřené.

A tím se vracíme k rozpadu moderátorského dua TV Slovan. „Náš profil fungoval díky vzájemné úctě a lásce,“ napsal poslanec SNS a kolega ministryně Šimkovičové z youtubového kanálu Peter Kotlár. Dodal, že zmíněný kanál odteď „patří Martince, laskavé a silné bytosti“.

Co to znamená pro fanoušky internetové televize, ukáže teprve budoucnost. Pro Slovensko je to však další zjevný důkaz, že v čele státu stojí lidé rozhodující se na základě osobních vazeb, emocí a momentálních pohnutek. Nejen pro média to není dobrá zpráva, zvlášť v době, kdy jim část vlády po atentátu na premiéra otevřeně vyhlašuje válku.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)