Domů
Větrné elektrárny
Až pět větrných elektráren by mohlo stát u Strmilova na Jindřichohradecku
větrný park

Až pět větrných elektráren by mohlo stát u Strmilova na Jindřichohradecku

Jihlavská společnost Jipocar Power chce postavit u Strmilova na Jindřichohradecku až pět větrných elektráren vysokých přes 200 metrů. Občané se obávají hluku, poklesu cen nemovitostí nebo zničení krajinného rázu, jak dnes zaznělo při prezentaci záměru firmy v místním kinosále. Zástupci firmy navrhli ve smlouvě finanční příspěvek do městské kasy na základě minimálního výkonu z jedné větrné elektrárny, a to 1,125.000 Kč ročně po dobu 25 let, což je její životnost. Obec i občané by v budoucnu mohli kupovat vyrobenou energii jako sekundární zdroj elektřiny. Zastupitelé smlouvu posoudí v červnu.

„Strmilov jsme si vybrali na základě tří hlavních faktorů. Vyvedení výkonu, takže distributor musí mít v rozvodné síti volnou kapacitu. Dále tu musí být větrnost a musí být možné technologii na místo dopravit,“ řekl ČTK jednatel společnosti Kamil Vondráček. Pro výstavbu vytipovali skoro až kilometr vzdálený úsek od města před lesem na polích směrem do Nové Olešné, podobně vzdálené od města je druhé místo směrem k Bořetínu. Jedna větrná elektrárna vysoká přes 200 m stojí okolo 250 milionů korun.

Firma ještě žádnou větrnou elektrárnu nepostavila. Zatím mají v povolovacím procesu větrné elektrárny na Vysočině u obce Stonařov a ve středních Čechách u Vlašimi. Výstavba jedné větrné elektrárny může trvat až pět let. Rok se musí měřit proudění větru, zároveň se vyhodnocuje vliv na životní prostředí EIA. Pak následuje stavební řízení, dodal Vondráček.

Lidé se nejvíce obávají poklesu cen nemovitostí, zničení krajinného rázu a snížení atraktivity Strmilova a jeho okolí. Právě příroda byla pro některé důvodem se do Strmilova přestěhovat. Dále vyjadřovali obavu z negativního vlivu na zdraví člověka a zvířat, hluku nebo odlesků slunečních paprsků. Někteří viděli i pozitiva jako finance do obecní kasy a energetickou soběstačnost, vyplynulo ze zjištění ČTK mezi návštěvníky. Na dnešní prezentaci jich přišlo zhruba 50 do sálu pro 125 lidí.

„Firma nabídla smlouvu o spolupráci. Zastupitelé o ní budou teprve jednat na začátku června,“ řekl starosta Strmilova Martin Novák. Zastupitelstvo už schválilo výstavbu tří větrných elektráren v lokalitě směrem na Českou Olešnou od společnosti Meridian Nová Energie. Ta teprve začíná vyřizovat vliv na krajinu.

jrc gcm

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se