Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 2. června 2024  |  Svátek má Jarmil
Bez reklam

Městská solární elektrárna v Brně bude menší, než se plánovalo. Důvodem jsou vysoké náklady

Městská solární elektrárna v Brně bude menší, než byl původní plán. Zastupitelé na svém úterním jednání schválili úpravu pokynu pro společnost Sako Brno Solar, podle kterého má dceřiná firma městské odpadové společnosti Sako zajistit do roku 2027 solární panely s celkovým výkonem 12 MWp (megawatt-peak). Do té doby město počítalo s 40 MWp.

Instalace prvních solárních panelů na městské domy začala v Brně koncem roku 2021. Následně vznikla společnost Sako Brno Solar, která dostala zřizování fotovoltaických elektráren na starost. Vytipovaných bylo původně asi 650 budov v majetku města či městských společností. Vlivem koronavirové pandemie a války na Ukrajině se ale trh v energetice změnil, a tak si Sako nechalo od společnosti PwC vypracovat analýzu, zda se solární elektrárna v takovém rozsahu vyplatí.

„Po konzultacích s odborníky, vedením společnosti Sako Brno Solar a Sako jsme vyhodnotili, že reálné je do roku 2027 zvládnout vybudovat panely o výkonu zhruba 12 MWp. Ne každá střecha se ukázala jako vhodná. Někde jsou nemovitosti památkově chráněné, nebo nevyhovuje jejich technický stav či jsou v okolí vzrostlé stromy, které by bylo nutné pokácet,“ řekl náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS). Vysoké náklady na vybudování soustavy a případná újma podle něj při rozhodování také hrály roli, hlavní ale byla reálnost provedení, dodal.

Od roku 2022 jsou v provozu tři fotovoltaické elektrárny s celkovým výkonem 53 kWp (kilowatt-peak) a od loňska se staví dalších osm s výkonem 450 kWp. Dalších 40 elektráren má hotovou projektovou dokumentaci a podanou žádost o investiční dotaci, na dalších 31 vzniká projektová dokumentace. Realistický scénář pro výstavbu je tak momentálně splněn respektive připraven cca z jedné třetiny.

Muži chtěli pobírat dotace na solární elektrárnu, která neexistovala. Hrozí jim deset let

Přes tři roky vyšetřovali policisté skupinku mužů z jižní Moravy. Podle kriminalistů chtěli dotaci na provoz fotovoltaické elektrárny, aniž by v době žádosti vůbec nějaká existovala.

Výstavba by měla být hotová v roce 2027. „Dosažení plánované instalované kapacity bude záviset zejména na identifikaci vhodných budov a rychlosti dohody s jejich správci, což se může prodlužovat s ubývajícím počtem vhodných nemovitostí, a dále na prodloužení délky čerpání bankovních úvěrů. Nicméně s ohledem na výše uvedené se nám realistický scénář jeví být dosažitelný. Přesto ale doporučujeme zvážit rozšíření personálních kapacit Sako Brno Solar, aby příprava výstavby dalších elektráren mohla být v maximální možné míře rychlejší,“ stojí v analýze PwC.

Kerndl věří, že s ohledem na změnu ve vedení Sako Brno Solar bude mít nyní budování elektráren rychlejší dynamiku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SAKO Brno

Štítky stavby, energie, elektřina, elektrárna, správa, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská solární elektrárna v Brně bude menší, než se plánovalo. Důvodem jsou vysoké náklady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.