TOPlist

Android 15 beta si můžete vyzkoušet nejen na Pixelech. Zde je seznam podporovaných zařízení

android pie statue 1 jpg
  • Google v tomto týdnu vypustil druhou betaverzi Androidu 15
  • Dostupná je nejen na smartphonech Google Pixel, ale i na zařízeních 11 dalších značek
  • Přinášíme vám jejich seznam s odkazy na návody a potřebné soubory k instalaci

Google včera v rámci vývojářské konference I/O oznámil novinky, které připravuje do operačního systému Android 15, a zároveň do světa vypustil jeho druhou veřejnou betaverzi. Testovat ji mohou nejen majitelé smartphonů Google Pixel, ale i uživatelé telefonů 11 dalších značek. Zde je jejich seznam a odkazy, kde je možné se do programu Android 15 beta zaregistrovat.

OnePlus 12 a OnePlus Open

Značka OnePlus dává k dispozici Android 15 na testování na modelech OnePlus 12 a OnePlus Open. Instalace systému je doporučená pouze pokročilým uživatelům a vývojářům, kteří překousnou poměrně dlouhý seznam známých chyb. Uveden je na komunitním fóru OnePlus, odkud je rovněž možné stáhnout patřičné soubory pro ruční naflashování do telefonu.

OnePlus

Nothing Phone (2a)

Společnost Nothing překvapivě nepřipravila testovací verzi Androidu pro vlajkový smartphone Nothing Phone (2), ale pro jeho levnějšího sourozence Nothing Phone (2a). Android 15 pro tento telefon přináší podporu Glyph SDK, novou tapetu či novou spouštěcí animaci, na druhou stranu obsahuje problémy s biometrickým odemykáním a rovněž chybí některé aplikace včetně výchozího launcheru. Pokud vás tyto nedostatky neodrazují, můžete si stáhnout potřebné soubory na těchto stránkách.

Nothing

Xiaomi 14, Xiaomi 13T Pro a Xiaomi Pad 6S Pro 12

Preview Androidu 15 je rovněž dostupné pro tři zařízení od Xiaomi. V jejich případě si můžete testovací verzi stáhnout z těchto stránek a ROM do zařízení ručně naflashovat (vyžaduje odemknutí bootloaderu).

Xiaomi

Realme 12 Pro+ 5G

Testovací verzi Androidu 15 podporuje i smartphone Realme 12 Pro+ 5G. I v jeho případě výrobce varuje, že systém nemusí být stabilní a může obsahovat chyby. Návod k instalaci s potřebnými soubory ke stažení se nachází na těchto stránkách.

Realme

Honor Magic 6 Pro a Magic V2

Značka Honor zveřejnila instrukce k instalaci Androidu 15 na své dva telefony na těchto stránkách, odkud si lze stáhnout i soubory potřebné k instalaci. Honor upozorňuje, že používání Androidu 15 může způsobovat jisté potíže, například nestabilitu systému či pády výchozí fotoaplikace.

Honor

Další smartphony (a tablet)

Android 15 beta je podporován i na zařízeních dalších značek, ovšem ta se buď v České republice neprodávají, nebo jejich výrobci omezili dostupnost regionálně – na telefony Oppo si například mohou nový systém nainstalovat pouze uživatelé v Singapuru, Indonésii a v Číně.

Za naši redakci doporučujeme počkat, až výrobci uvolní nový Android pro svá zařízení oficiálně – vyhnete se tak zbytečným problémům a případné ztrátě dat. Jen budete muset několik měsíců čekat.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku