Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 2. června 2024  |  Svátek má Jarmil
Bez reklam

Brňané poprvé nahlédli do nové zahrady Arnoldovy vily. Pohltila je atmosféra první republiky

Pracovníci zrekonstruovali zahradu přes sto šedesát let staré Arnoldovy vily v jihomoravské metropoli. Památka je tak kompletní a otevírá brány veřejnosti. Zahrada byla slavnostně přejmenována na Park Cecilie a Cornela Hože. Stalo se tak na počest rodiny Hože, která v domě žila.

Prvorepublikový zážitek

Lidé dnes poprvé nahlédli do zcela nově zrekonstruované zahrady u Arnoldovy vily. Návštěvníci měli možnost nasát atmosféru první republiky. Čekaly na ně dobové kostýmy i automobil. Eleganci a šarm dobové éry doplnilo také hudební vystoupení.

„Vila nově přechází do plné otevírací doby od úterý do neděle od 10:00 do 18:00 stejně jako kavárna, zahrada bude přístupná od úterý do neděle od 8:00 do 20:00,“uvedla vedoucí vily Veronika Smyslová.

Zahrada dostala jméno

Dnes také pracovníci kulturní památky odhalili nové jméno zahrady. „Byla slavnostně přejmenována na Park Cecilie a Cornela Hože na počest rodiny Hože, která zde žila v letech 1909-1939,“ popsala mluvčí Muzea města Brna Barbora Kachlířová.

S vilou se nedomyslitělně pojí právě pohnuté osudy velké rodiny Hože, která ve své době patřila mezi brněnskou elitu. Majitelka vily a teta Grety Tugendhat, Cecilie Hože, nechala stavbu rozšířit a upravit v tehdy módním stylu art deco. Zavedla do ní dokonce i ústřední topení a elektřinu. Vlivem dějinných událostí ale byla ze svého domu deportována do Terezína, kde také zahynula. Vilu mezitím zabralo gestapo. 

Vilová kolonie

Objekt postavil v 60. letech 19. století Josef Arnold a sloužil jako sezonní sídlo takzvané První vilové kolonie nad Lužáneckým parkem. Od 50. let do roku 2013 sloužila jako školka, poté byla téměř deset let prázdná a chátrala. Při stavebně-historickém průzkumu se podařilo najít řadu původních prvků, třeba dlažby nebo okenní kování.

Josef Arnold byl německý stavitel a kameník působící ve Vídni a v Brně. Je autorem více než dvaceti staveb v jihomoravské metropoli, mezi které se řadí např. i budova Ústavního soudu v Joštově ulici.

Nyní dojde k propojení opravené vily a její zahrady se sousedními zahradami vil Tugendhat a Löw-Beer, které si u návštěvníků získaly sympatie. Budovy jsou významným příkladem prvotní zástavby v nejstarší brněnské vilové kolonii nad Lužánkami.

„V Brně tak vznikne nový zajímavý zelený vnitroblok, který bude nabízet relaxaci ale také nejrůznější kulturně-vzdělávací programy, aktivity a akce na pozadí kontextu životního stylu 19. a 20. století,“ popsala Smyslová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky MMB. vila, Arnoldova vila, památka, kultura, historie, muzeum, vila Tugendhat, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané poprvé nahlédli do nové zahrady Arnoldovy vily. Pohltila je atmosféra první republiky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.