TOPlist

Thunderbolt Share: bleskové sdílení dat i obrazu mezi počítači, stačí je propojit kabelem

Technologie Thunderbolt Share
  • Intel představil technologii pro rychlé sdílení dat mezi dvěma počítači
  • Funkci Thunderbolt Share půjde využít k přenosu souborů či obrazu
  • Přes jeden kabel půjde rovněž z jednoho počítače ovládat druhý

Co uděláte, pokud potřebujete rychle přenést data mezi dvěma počítači? Buď se pokusíte navázat bezdrátové spojení nebo sáhnete po starém dobrém flash disku. Intel nyní přichází se spolehlivějším a rychlejším řešením – jmenuje se Thunderbolt Share a umí mnohem víc než jen předávat data.

Thunderbolt Share: stačí propojit dva počítače kabelem

Technologie Thunderbolt Share je softwarové řešení, které odemyká potenciál protokolu Thunderbolt využívaného v portech USB-C. Podporované počítače, které jsou tímto rozhraním vybavené, bude možné spojit jedním kabelem a vzájemně mezi nimi vyměňovat data, popřípadě využívat dalších výhod jejich spojení.

Technologie Thunderbolt Share

Výměna dat mezi dvěma takto propojenými počítači poběží nativní rychlostí (až 80 Gbps), přičemž přesun souborů bude možné provádět buď jednorázově (přetažením) nebo vzájemnou synchronizací vybraných složek. Technologie Thunderbolt Share bude rovněž vhodná na migraci dat ze starého počítače do nového.

Technologie Thunderbolt Share
Technologie Thunderbolt Share

Kromě toho bude možné skrze toto kabelové spojení z jednoho počítače ovládat ten druhý, v tomto případě bude sdílená nejen obrazovka, ale i periferie – klávesnice a myš. Spojení obou strojů navíc nemusí být realizováno napřímo – pokud je mezi oba počítače vklíněna dokovací stanice (či monitor s potřebnými porty) podporující rozhraní Thunderbolt, bude technologie Thunderbolt Share fungovat také. To se může hodit například v situacích, kdy často „přeskakujete“ mezi notebookem a stolním počítačem a potřebujete mezi nimi rychle přenášet data nebo se plynule přepínat z jednoho do druhého.

Pouze na novějších strojích s certifikací

Technologie Thunderbolt Share rozhodně nebude pro každého. Aby ji bylo možné využívat, bude zapotřebí nainstalování stejnojmenné aplikace na dva počítače, přičemž minimálně jeden z nich musí být certifikován přímo Intelem. Počítače musejí být vybaveny USB-C porty s rozhraním Thunderbolt 4 nebo 5 a musí na nich běžet operační systém Windows 10 nebo 11.

Aplikace Thunderbolt Share by měla být dostupná ke stažení začátkem června.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku