Nerudová či Síkela eurokomisařem? Podle Zdechovského nikoliv, vyjmenoval vlastní adepty

V koalici stále doutná spor o to, koho by měla vláda vyslat na post českého eurokomisaře. Lidovecký europoslanec a čtyřka kandidátky Spolu Tomáš Zdechovský v podcastu Chuť moci Thomase Kulidakise odmítl uvažovaná jména Danuše Nerudové nebo Jozefa Síkely. Sám vidí několik kandidátů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zmínil Alexandra Vondru, lidoveckého poslance Ondřeje Benešíka, Miroslava Kalouska nebo Mirka Topolánka. Ke kroužkování na kandidátce Spolu na rozdíl od lídra Vondry z ODS vyzývat nehodlá.

Alexandr Vondra vyzval ke kroužkování vlastní osoby v nedávném vydání podcastu Chuť moci. Zdechovský touto cestou jít nechce. „Já k tomu, ať lidé kroužkují toho či jiného, vyzývat nebudu. Lidé nejsou hloupí, dokážou si vybrat,“ řekl Zdechovský.

ČTĚTE TAKÉ: Sporů v koalici Spolu se nebojím, říká Vondra. Neudělali jsme to blbě jako Piráti se STAN

Přestože ve fungování společné kandidátky ODS, lidovců a TOP 09 v předvolební kampani vidí jisté třecí plochy, připomíná své zásluhy za to, že vůbec existuje. „Tahle kandidátka by v životě nevznikla, kdybych trval na tom, že budu dvojka. Prostě bych řekl: ‚Podívejte se, Saša bude jednička, já dvojka a Luděk Niedermayer trojka.' Ale Zdechovský řekl: ‚Ok, v rámci kompromisu budu čtyřka,'“ popsal vyjednávání o konečné podobě kandidátky, na které ODS připadly první dvě místa pro Vondru a Veroniku Vrecionovou.

Svůj přínos společné kandidátce vidí ve „značce Zdechovský“. „Když jezdím po České republice, úplně necítím, že by mi lidé nadávali, ba naopak. Jméno Zdechovský už nějakou značku prostě má. Kdo zná Ondřeje Krutílka? Nikdo. Jsem s ním udělal spoustu plakátů a rozvážím je. Ondra Krutílek nepověsil jediný,“ řekl na adresu kandidáta za ODS s číslem pět.

V podcastu připomněl i osobní zkušenost s bývalým předsedou lidovců Cyrilem Svobodou, kterého chce ministr životního prostředí Petr Hladík vyloučit ze strany za jeho údajné proruské postoje. „V době, kdy mi byla přidělena policejní ochranka, šel do médií a řekl, že si zjišťoval informace u policejního prezidenta a že ochranku nemám. V té době mi vozili nejmladší dceru policisté do školky pod majáky. Čelili jsme brutálním výhrůžkám, že podřežou celou rodinu,“ řekl Zdechovský s tím, že ho Svoboda neskutečně zklamal. Bývalý předseda by si prý měl vybrat, zda chce být v KDU-ČSL a pracovat pro ni. V opačném případě má sám odejít.

Lidovci, kteří bojují s poklesem preferencí, by se podle Zdechovského měli vrátit k politice, kterou praktikovali za někdejšího předsedy Josefa Luxe v 90. letech: „Klaus a tehdejší část ODS říkali jako nejběžnější vtip – had na tři. Ale lidovci měli devět procent. To bylo zlobivé dítě, které nedalo nic zadarmo. K tomu je potřeba se vrátit.“

Zdechovský odmítá, aby se příštím eurokomisařem za Česko stal někdo z uvažované dvojice kandidátů STAN Danuše Nerudová a Jozef Síkela. Sám prý vidí několik jiných možných jmen. Zmínil třeba lídra kandidátky Spolu Alexandra Vondru, který je podle něj jako bývalý ministr zahraničních věcí a ministr obrany ideálním kandidátem na komisaře pro obranu. Nebo Ondřeje Benešíka, který pracuje druhé volební období jako předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Jmenoval ale třeba i Miroslava Kalouska, pokud by o funkci stál, nebo lidi typu Mirka Topolánka. „Byl v politice, má mezinárodní zkušenosti a dokáže v evropské politice mít vizi,“ vyzdvihl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Po atentátu na Fica sítě střelce zahltily nadávky: Haj*le, vrahu, opozici si to pohnojil

Tagy: