TOPlist

Samsung zareagoval na kontroverzní reklamu Applu. Výsledek je rozpačitý

Reklama Apple na iPad Pro
  • Jihokorejský gigant si neodpustil rýpnutí do svého rivala
  • Zveřejnil krátký spot, ve kterém reaguje na kontroverzní reklamu na nové iPady
  • Mnoho chvály ale Samsung za tenhle počin nezískal

Společnost Apple v minulém týdnu oficiálně představila své nové iPady, nicméně poměrně velký rozruch vzbudila také reklama s názvem Crush!. Ta zobrazuje místnost plnou hudebních nástrojů, nahrávací techniky, soch, malířských pláten, televize a dalších předmětů spojených s klasickým i moderním uměním, kterou následně pomocí velkého lisu zkoncentruje do podoby nového iPadu Pro. Šlo o poměrně neškodnou hyperbolu, nad kterou by se většina jistě ani nepozastavila, kdyby nebylo internetu a jeho zálibě v hledání problémů tam, kde nejsou.

Samsung si rýpnul do kontroverzní reklamy od Applu

Netrvalo dlouho a na adresu reklamy se začali vyjadřovat větší či menší internetoví odborníci, kteří neváhali celý koncept reklamy patřičně strhat. „Drcení symbolů lidské tvořivosti a kulturních úspěchů, aby se zalíbilo profesionálním tvůrcům, pěkné. Možná byste u příštích Apple Watch Pro měli rozdrtit sportovní vybavení, ukázat robota, který běží rychleji než člověk, a pak se otočit do kamery a říct: ‚Bůh je mrtvý a my jsme ho zabili‘,“ cituje v kritice filozofa Nietzscheho vývojář Sterling Crispin. „Před čtyřiceti lety uvedla společnost Apple reklamu 1984 jako odvážné prohlášení proti dystopické budoucnosti. Nyní jste tou dystopickou budoucností vy. Gratulujeme,“ napsal vývojář Yuval Kordov.

Apple se v reakci na kritiku za reklamu omluvil a uznal chybu. „Kreativita je v naší DNA a je pro nás nesmírně důležité navrhovat produkty, které umožňují kreativcům po celém světě tvořit. Naším cílem je vždy oslavovat nesčetné způsoby, jak se uživatelé prostřednictvím iPadu vyjadřují a realizují své nápady. Tímto videem jsme se netrefili a mrzí nás to,“ uvedl Tor Myhren, viceprezident Applu pro marketingovou komunikaci. Tím ale celá záležitost rozhodně nekončí, neboť do svého rivala se rozhodl kopnout také jeden z jeho největších konkurentů v podobě jihokorejského giganta Samsungu.



Reklama Apple na iPad Pro



Nepřehlédněte

Apple to schytává ze všech stran. Co je tak hrozného na jeho nové reklamě?

Ten na svém účtu na sociální síti X (dříve Twitteru) zveřejnil krátkou reklamu, kterou doprovodil textem „My bychom kreativitu nikdy nedrtili“ a hashtagem #UnCrush, tedy přímou reakcí na kontroverzní reklamu od Applu. Přibližně čtyřicetivteřinový spot ukazuje ženu, která ze země zdvihne rozpadající se kytaru, na kterou následně hraje píseň, jejíž notový zápis si čte z tabletu Galaxy Tab 9. Nutno podotknout, že v komentářích na síti X Samsung také schytává vlnu kritiky, především proto, že se podle řady uživatelů nejedná o dvakrát kreativní počin.

Co si o reakci Samsungu na reklamu od Applu myslíte vy? Dejte nám vědět do komentářů.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku