Každý Čech loni vytřídil 75,6 kg odpadů, pravidelně třídí tři čtvrtiny obyvatel

Každý Čech loni vytřídil v průměru 75,6 kilogramu odpadů, zhruba o 2,5 kilogramu méně než v roce 2022. Recyklace obalů se ale meziročně zvýšila o čtyři procentní body a jejich celkové využití bylo proti předchozímu roku vyšší o pět procentních bodů. Z celkového počtu vyprodukovaných obalů loni putovalo 75 procent k recyklaci a dalších 11 procent k energetickému využití. V tiskové zprávě to dnes sdělila společnost Eko-kom, která v Česku organizuje sběr a recyklaci obalových odpadů. Podle ní odpady třídí tři čtvrtiny obyvatel.

Méně baleného zboží

Firmy loni uvedly na tuzemský trh méně baleného zboží, což znamenalo i méně obalů. Mnohé produkty byly navíc ve znovu použitelných obalech. To se spolu s dalšími faktory podle firmy projevilo na množství vzniklého odpadu, které se meziročně snížilo o čtyři procenta na 1,261 milionu tun.
Ze statistik Eko-komu vyplývá, že každý obyvatel ČR loni vytřídil 22,5 kilogramu papíru, 17,1 kilogramu plastu, 14,6 kilogramu skla, 0,4 kilogramu nápojových kartonů a 21 kilogramu kovů. Nejvyšší míra recyklace byla podle firmy tradičně u papíru, následovaly skleněné obaly, u kterých míra recyklace dosáhla 78 procent. Lidé také recyklovali 67 procent kovových obalů a 49 procent plastových obalů.

Vícekomoditní popelnice

V Česku je téměř milion barevných popelnic na třídění a průměrná vzdálenost, kterou k nim lidé musí ujít, je méně než 100 metrů. Vedle těchto popelnic lidé mohou využívat k třídění i sběrné dvory nebo výkupny druhotných surovin, někde lze třídit i rovnou doma do barevných pytlů. V posledních letech se v Česku využívají i vícekomoditní popelnice, do kterých je možné vyhazovat spolu s plastem i nápojové kartony nebo kov. Tento způsob šetří místo v obcích i emise při svozu.*

Skládka

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down