Zemědělci protesty 22. května v Praze kvůli vypjaté situaci na Slovensku nezruší

Zemědělci nezruší protesty, které plánují na příští středu 22. května do Prahy. K odvolání úterní demonstrace ve čtvrtek přistoupily například odbory, protože chtějí přispět ke zklidnění situace po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Zemědělský svaz na dotaz uvedl, že přípravy protestů trvaly velmi dlouho a s jejich uskutečněním zemědělci nadále počítají.

Prezident Agrární komory Jan Doležal už dříve řekl, že by protesty měly být masivní a nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v sektoru neřeší a spíš ji některými kroky i zhoršuje. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) reagoval, že protesty zemědělců aktuální situaci neprospějí. Uvedl, že pro zemědělce se snaží udělat maximum a že postupu Agrární komory nerozumí.
Českomoravská konfederace odborových svazů ve čtvrtek zrušila demonstraci, která se měla konat v úterý 21. května na pražském Malostranském náměstí. Odboráři na ní chtěli protestovat proti záměrům vlády v zákoníku práce či důchodech. Akci ale po konzultacích se svými slovenskými kolegy zrušili, protože chtějí přispět ke zklidnění situace po pokusu o atentát na Fica.

Jízda zemědělských strojů

Traktory v centru Prahy - protest zemědělců

Středeční demonstrace zemědělců začne v 09:00 protestní jízdou zemědělských strojů, skončí ve 13:00. Okruh bude podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy větší než při předchozích demonstracích, povede i kolem ministerstva zemědělství, které sídlí na Těšnově. Pýcha očekává, že do Prahy přijedou stovky kusů zemědělské techniky a tisíce zemědělců.

Cílem je přiblížit problémy lidem

Předseda zároveň už dříve uvedl, že protestující chtějí problémy, kterým čeští zemědělci čelí, přiblížit i lidem. Proto uspořádají od 11:00 do 18:00 na Letenském náměstí happening pro veřejnost, kde bude možné podepsat petici na podporu českých zemědělců. Dále podle Pýchy nabídnou vzdělávací program. Třetí část protestů začne ve 14:00 v době zasedání vlády před úřadem vlády.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down