oprava-rekonstrukce_silnice

Kovonský most v Karviné je stržen, na místě jsou objízdné trasy

Autor: Josef Pelikán - Zdroj: ČTK (Protext), POLAR televize Ostrava - Foto: Wikimedia Commons, Aktron, CC BY 3.0, odkaz - 17. 5. 2024


Už měsíc musí řidiči využívat objízdné trasy ve městě kvůli demolici Kovonského mostu. Zbourání bylo nutné, jeho životnost pomalu končila, technickým stavem nevyhovoval, nosnost mostu se snižovala a projektanti doporučili most strhnout.

„Byla tam omezena nosnost na 17 tun, kdežto ten most měl běžně nosnost 26 tun, takže tam byla hodně omezena doprava, protože už máme i hotový obchvat a nákladní vozidla, která jezdila na Petrovice nemohla po tom mostě jezdit a jezdila by přes město, tak i proto se ten most strhnul,“ řekl Radek Podstawka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Finance na demolici a výstavbu nového mostu zajistil Moravskoslezský kraj. „Myslím, že nás to stojí 53 milionů korun a protože je to jednou za 50 let, tak se celkem ta investice rozloží do těch roků, takže není to tak hrozné,” dodal Podstawka.

Demolice mostu se provádí v jednotlivých krocích, nejdříve se odfrézovala vrstva vozovky, odstranila se mostní římsa a železobetonová spřahující deska. „Při demolici se využívají demoliční bagry s kladivem a zařízení na řezání nosníků,“ vysvětlila Edita Novotná, mluvčí společnosti Strabag. Při snášení nosníku byly nutné jeřáby o hmotnosti 300 až 450 tun. „Demoliční práce budou probíhat přibližně do 20. května a poté začnou práce na novém mostě, který bude z technického hlediska vlastně stejný, jako ten původní,” dodala Novotná.

Ještě před samotnou demolicí byla postavena provizorní lávka pro pěší a cyklisty, kteří se z Karviné-Hranic do části Nové Město a naopak bezpečně dostanou. Objízdná trasa pro veškerou dopravu vede po ulici tř. Osvobození, na ulici tř. 17. listopadu a ul. Rudé Armády. Neobsloužená autobusová zastávka Karviná Nové Město – koupaliště dostane v rámci prací nový betonový povrch. Prozatím vše běží podle harmonogramu, práce související s výstavbou nového mostu by měly být skončit na konci listopadu.

Štítky: , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru