TOPlist

Tohle předplatné chce každý! Netflix díky němu hlásí obří nárůst uživatelů

Dva lidé sledující Netflix na televizi
  • Navzdory počáteční vlně odporu se zdá, že si uživatelé Netflixu nový plán s reklamami poměrně oblíbili, v Česku bohužel zatím dostupný není
  • Levnější variantě předplatného s reklamami dává přednost 40 milionů zákazníků, tedy o 5 milionů více než v loňském roce
  • Díky předplatnému s reklamami se navíc daří získávat nové publikum  – preferuje je až 40 % nových uživatelů

Když začaly internetem proudit první zprávy o tom, že streamovací služba Netflix chystá novou variantu předplatného s reklamami, zvedlo to mezi diváky vlnu nevole. Nelíbila se jim představa, že by měli „platit“ za sledování reklam. Zároveň se obávali, že jakmile televizní gigant jednou reklamy zavede, bude se je snažit postupně začlenit do všech úrovní předplatného. Z nově zveřejněných statistik Netflixu ovšem vyplývá, že zákazníkům přítomnost reklam zřejmě tolik nevadí. Tento speciální typ předplatného je dostupný pouze v USA a několika dalších zemích za 6,99 USD/měsíc (cca 160 Kč bez DPH), v Česku jej ale aktivovat nelze.

Předplatné s reklamami se těší velké popularitě

Variantu s reklamami si totiž předplácí 40 milionů uživatelů, tedy o 5 milionů více než loni. V podporovaných zemích si levnější plán předplácí dokonce 40 % nových zákazníků. Zajímavá je i statistika analytické firmy Nielsen, podle níž více než 70 % majitelů tohoto předplatného tráví u Netflixu více než deset hodin měsíčně, což je o 15 % víc než u nejbližší konkurence. V praxi to znamená, že zákazníci Netflixu zareagují na reklamu s dvakrát větší pravděpodobností, než je tomu u konkurenčních streamovacích služeb či lineárního vysílání.

Hlavně s rozvahou

Netflix navíc plánuje do konce roku 2025 spustit vlastní reklamní platformu, která inzerentům poskytne nové způsoby nákupu reklamního prostoru či propracovanější způsoby vyhodnocování. Společnost zároveň ujišťuje, že své diváky nechce reklamami zahltit. „K zobrazování reklam přistupujeme velmi obezřetně, protože chceme našim členům poskytnout co nejlepší zážitek,“ vysvětluje Amy Reinhard, ředitelka reklamní divize v Netflixu.

Ceny předplatného – Netflix tarify pro Česko (2024)
V Česku jsou dostupné tři typy předplatného. Nejdražší (4K a 4 zařízení) vyjde na 319 Kč, klasické (Full HD a 2 zařízení) stojí 259 Kč. Nejlevnější předplatné vás přijde na 199 Kč, ale můžete je využívat pouze na jednom zařízení a jen v HD rozlišení.

Úspěchy Netflixu dokládá i vysoká sledovanost originálních pořadů. Podle dat společnosti Nielsen měl právě Netflix v posledních třech letech více titulů v top 10 než všechny ostatní streamovací služby dohromady. Aktuálně si diváci mohou pustit třetí řadu romantického seriálu Bridgetonovi. V letošním roce se pak mohou těšit například na druhou řadu parádního seriálu Arcane na motivy hry League of Legends či pokračování filmové série Policajt z Beverly Hills s Eddiem Murphym v hlavní roli.

Autor článku Marek Bartík
Marek Bartík
Redaktor serveru SMARTmania.cz a brněnský student. Vedle toho velký fanoušek videoher, jehož nepřestává udivovat jejich překotný vývoj. Svět kolem nás plyne takovou rychlostí, že se za ním mnohdy nestačíme otáčet, čímž se pro nás stává nepostižitelným.

Kapitoly článku