Domů
Evropská Unie
NATO zvyšuje dohled nad mořskou evropskou energetickou infrastrukturou, obává se možných útoků
Instalace potrubí plynovodu Nord Stream 2 v Německých vodách. Zdroj: © Nord Stream 2 / Axel Schmidt
Zdroj: Nord Stream 2 / Axel Schmidt

NATO zvyšuje dohled nad mořskou evropskou energetickou infrastrukturou, obává se možných útoků

Dodávky ruského potrubního plynu se podílely na celkovém dovozu plynu do EU v roce 2021 více než 40 %. V loňském roce poklesl tento podíl přibližně na 8 %, v kombinaci s dodávkami LNG nicméně činil ruský podíl na celkovém dovozu plynu necelých 15 %.  Nutně tak musely vzrůst dodávky jiných dodavatelů – prudce se navýšil dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG), ale také potrubní dodávky z Norska. Norsko se stalo největším dodavatelem plynu do EU, čímž také vzrostla obava o možné útoky na podmořskou infrastrukturu ze strany Ruska, jak uvedl zdroj z aliance citovaný energetickým portálem Montel.

EU se v době energetické krize začala spoléhat z větší míry na potrubní dodávky plynu z Norska. U těch se očekává, že zůstanou stabilní po delší dobu, nejméně několik následujících let. Díky dodávkám skrz plynovody z Norska není EU, případně celá Evropa, tolik závislá na dodávkách LNG. Dodávky LNG jsou z pohledu cen více závislé na aktuální situaci, a tedy více volatilní.

Z pohledu fyzických toků je však potřeba sledovat také importní kapacitu, a to nejen na roční bázi. V době vypuknutí energetické krize by importní terminály na LNG nedokázaly pokrýt spotřebu EU. NATO proto již v loňském roce navýšilo dohled nad kritickou mořskou energetickou infrastrukturou.

"Infrastruktura je z větší části nechráněna a existují obavy, že by se Rusko mohlo zaměřit na podvodní kabely a další kritickou infrastrukturu za účelem ochromení společnosti a ekonomik," uvedl zdroj z aliance. "Ruské drony a rakety pravidelně cílí na Ukrajině na civilní infrastrukturu, což vyzdvihuje důležitost navýšení dohledu jak u pozemní, tak i u podmořské energetické infrastruktury, která by mohla ovlivnit národní a kolektivní obranu."

Připomeňme, že v roce 2022 byl poničen plynovod Nord Stream a v loňském roce plynovod Balticconnector.

"NATO dalo velkou prioritu tomu, aby byla kritická infrastruktura bezpečná a zajištěná. Jsou zde ovšem tisíce kilometrů potrubí a nemůže hlídat každý metr infrastruktury. Navýšili jsme nicméně náš dohled a vojenskou přítomnost v oblasti, stejně tak probíhá i více vojenských cvičení," nechal se slyšet na začátku loňského roku Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO.

"Přestože podmořské kabely [rovněž další infrastruktura jako plynovody] jsou stavebním kamenem ekonomik a společností, jsou zranitelné vůči sabotážím nebo i neúmyslnému poškození," uvedl zdroj z aliance, přičemž druhý případ mohl být k vidění v loňském roce u zmíněného poškození Balticconnectoru.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se