CNN: Křetínského koupě britské pošty je na spadnutí. Odboráři o něm mluví jako o hrozbě

Zahraniční média, včetně americké CNN či britského Guardianu, se v poslední době intenzivněji věnují postavě českého miliardáře Daniela Křetínského. Pozornost na sebe upoutal svým zájmem o koupi britské Královské pošty (Royal Mail). Stomiliardová transakce je podle CNN na spadnutí, na ostrovech však vyvolává obavy. Někteří vlivní hráči o Křetínském mluví jako o „hrozbě“.

Královská pošta vznikla již za vlády Jindřicha VIII. v 16. století. Nyní je tato britská instituce na pokraji prodeje českému miliardáři Danielu Křetínskému, informuje americká CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Koupí Křetínský britskou poštu? Komentátor píše o „české sfinze“ a vágních slibech

Britská logistická společnost International Distribution Services (IDS), která ztrátovou poštu vlastní, ve středu oznámila, že je „rozhodnuta doporučit“ svým akcionářům nabídku na převzetí od Křetínského skupiny EP Group ve výši 3,70 libry za akcii (asi 107 korun). EP Group má čas do 29. května, aby svou neformální nabídku ve výši 3,5 miliardy liber (přes 100 miliard korun) přeměnila na formální.

Pošta přitom v posledních letech čelí značným obtížím. Zaznamenala prudký pokles poptávky po svých službách a její ztráty činí osm milionů liber týdně (260 milionů korun). Výzvy vládě, aby ji zprostila povinnosti doručovat dopisy šest dní v týdnu, se nesetkaly s kladnou odezvou.

Mluvčí britského ministerstva pro podnikání a obchod CNN sdělil, že „v současné době nemá v plánu“ měnit právně závazné povinnosti Royal Mail v oblasti služeb. Podle informací deníku The Guardian ale britský regulátor komunikačních služeb Ofcom „zkoumá možnosti reformy.“

Povolení k omezení služeb by pošta mohla dostat letos v létě. Podle Guardianu ale Ofcom nepředpokládá, že by se reformy provedly dříve než po nadcházejících parlamentních volbách, které se mohou konat až v lednu. Úprava zákona týkajícího se pošty je prý však pravděpodobnější až ve druhé polovině roku 2025.

Křetínský jako „hrozba“

Přechod ikonické britské instituce pod zahraniční vlastnictví vyvolal ve Spojeném království obavy. „Zpravidla vítáme mezinárodní investice do britských společností, vždy se však zabýváme otázkami národní bezpečnosti a ujišťujeme se, že pokud jde o naši základní infrastrukturu, nehrozí žádná rizika do budoucna. Jakákoli nabídka na převzetí Royal Mail projde běžným procesem,“ sdělil britský ministr financí Jeremy Hunt.

Jako o „hrozbě“ hovoří o případném Křetínského převzetí britské pošty generální tajemník odborové organizace Communication Workers Union (CWU, Odborový svaz pracovníků v komunikacích) Dave Ward. CWU na ostrovech zastupuje přibližně 110 tisíc zaměstnanců Royal Mail.

ČTĚTE TAKÉ: Ikonická firma vyrábějící stavebnice se stala v Česku zaměstnavatelem roku. Co rozhodlo?

Ward vyzval EP Group, aby „okamžitě prokázala“ závazek spolupracovat s odborovým svazem a vyloučila jakýkoli potenciální rozpad Royal Mail nebo snížení penzijních fondů jejích zaměstnanců. Není podle něj také správné, aby „klíčovou součást národní infrastruktury“ vlastnil člověk bez „vize do budoucna“.

Stínový ministr obchodu z britské opoziční Labouristické strany Jonathan Reynolds skupinu EP Group vyzval, aby poskytla „železné záruky“, že zachová sídlo Royal Mail ve Velké Británii. Požaduje také, aby úzce spolupracovala s jejími odbory.

„Royal Mail je tak britská, jak to jen jde, a labouristé podniknou nezbytné kroky, aby ochránili její nepopiratelnou identitu a místo ve veřejném životě,“ napsal Reynolds.

EP Group klidní obavy

Skupina EP Group minulý měsíc ve svém prohlášení uvedla, že soukromé investice do pošty jsou klíčové. Služba totiž podle skupiny čelí stupňující se konkurenci nadnárodních společností.

„EP Group je připravena podpořit tento ikonický podnik při jeho transformaci a přestavbě na moderního poštovního operátora, který poskytuje vysoce kvalitní služby svým zákazníkům, stabilitu svým zaměstnancům a udržitelnou finanční výkonnost,“ uvedla společnost. Vyzdvihla také své dlouhodobé působení na britském trhu.

Křetínský je na ostrovech známou tváří. Před třemi lety koupil podnikatel prostřednictvím jiné své investiční firmy 27procentní podíl ve fotbalovém klubu West Ham United. Tím se podle internetových stránek klubu stal jeho druhým největším akcionářem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hledáte brigádu? Měli byste si pospíšit, zájem je velký a volné pozice rychle mizí

Tagy:
CNN Velká Británie pošta Daniel Křetínský odbory The Guardian vláda West Ham United FC Royal Mail Jeremy Hunt Jonathan Reynolds EP Group vláda Velké Británie