Legendární Bugatti slaví retro návrat. Dosáhlo na něj jen šest vyvolených

Autor: Anina Russová - Zdroj a foto: Bugatti - 18. 5. 2024


Je tomu přesně 100 let, kdy Bugatti s jedním z nejslavnějších závodních vozů historie slavilo úspěch na francouzské Grand Prix v Lyonu. Bylo to v roce 1924 a šlo o Bugatti Type 35, model, který během deseti let vyhrál nebo skončil na stupních vítězů v přibližně 2500 závodech. A na něco takového by se zapomínat nemělo. I proto se slavná francouzská značka (patřící dnes pod koncern VW) rozhodla tento opravdu jedinečný model připomenout.

Ovšem neudělala to tak úplně běžným způsobem. Bugatti se rozhodlo původní model zmenšit, což ale neznamená, že novinka je hračkou. Automobilka ve spolupráci s firmou The Little Car Company představila tříčtvrteční repliku slavného závodního vozu s označením Baby II Type 35 Centenary Edition. Jakkoliv to není poprvé, kdy Bugatti představuje zmenšeninu některého ze svých slavných modelů, tentokrát jde o přísně limitovanou edici. Její cena oficiálně není známa.

Jen šest vyvolených bude mít možnost získat auto v barvách a se závodním číslem z původního 100 let starého vozu. Karoserie je vyrobena z hliníku a celek pohání elektromotor s výkonem 14 koní, který čerpá energii z 2,8kWh baterií. Autíčko díky tomu uhání rychlostí až 68 km/h. To už je docela dost, proto je vůz vybaven dvěma jízdními režimy. Jeden je pro dospělé, druhý pro děti. V jeho případě je rychlost omezena na 45 km/h. Každý vyrobený kus dostane do interiéru plaketku s číslem podvozku.

Cenu Bugatti nezveřejnilo, ale počítejte s tím, že levné opravdu nebude. Novinka vychází ze staršího modelu Bugatti Baby II, který byl vyroben v počtu asi 500 kusů, přičemž některé jsou stále k dispozici s cenou 32 tisíc dolarů, tedy asi tři čtvrtě milionu korun. Tato limitovaná šestikusová edice tedy jistě bude výrazně dražší. Ale cena nakonec není vůbec důležitá. Jak už asi čekáte, všech šest kusů už je zamluvených.

Štítky: , , , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru