Ašvagandou proti stresu. Co o ní potřebujete vědět?

Ašvaganda, hovorově indický ženšen, je adaptogenní bylina s historií zasazenou do tradiční ájurvédské medicíny. Její kořeny a plody se využívají pro své léčivé účinky a jsou k dispozici v různých formách – v čaji, prášku, tinkturách a doplňcích stravy. Název „ashwagandha“ znamená v překladu „vůně koně“, což je narážka na výraznou vůni kořene a možná i na její pověstné posilující vlastnosti.

Pomocník v boji proti stresu

Nejznámějším přínosem ašvagandy je její schopnost zmírňovat stres a úzkost. Četné studie prokázaly, že tento adaptogen dokáže výrazně snížit hladinu kortizolu, hlavního stresového hormonu v těle. Výzkumy navíc naznačují, že ašvaganda může zlepšit kvalitu spánku a pomáhá jedincům lépe odpočívat ve srovnání s těmi, kteří užívají placebo.

Vítejte v době stresové. Co se děje v našem těle, když jsme ve stresu?

elle.cz

Zlepší sportovní výkon

Nejnovější výzkumy také poukazují na schopnost ašvagandy zvyšovat sportovní výkonnost. Systematický přehled a metaanalýza z roku 2021 naznačují, že doplňky stravy s ašvagandou mohou zvýšit sílu, kondici a regeneraci u mužů i žen. Obvykle konzumace 300-500 mg dvakrát denně, jednou ráno a jednou před spaním, může prospět těm, kteří se věnují intenzivnímu fyzickému tréninku.

Pečuje o srdce

Ašvaganda je zkoumána také pro své potenciální kardiovaskulární účinky. Některé důkazy naznačují, že by mohla pomáhat snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, zmírňovat bolesti na hrudi a potenciálně předcházet srdečním onemocněním. Přestože je většina těchto výzkumů teprve v počátečních fázích a jsou prováděny především na zvířatech, první výsledky jsou slibné.

Jak uvolnit stres v těle? Cvičte bránici!

elle.cz

Podporuje kognitivní funkce

Kognitivní benefity jsou dalším pádným důvodem, proč ašvagandě věnovat pozornost. Výzkumy zjistily, že může zlepšit paměť, soustředění a schopnost provádět motorické reakce. Účastníci rozličných studií vykazovali lepší reakční časy, pozornost a výkonnost paměti ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Ašvaganda může mimo jiné snižovat hladinu glukózy v krvi a triglyceridů, nejčastějšího typu tuku v krvi. Přičemž jedna studie dokonce zjistila, že její účinky na snížení hladiny cukru v krvi jsou srovnatelné s účinky léků předepisovaných na cukrovku 2. typu.

Glukóza, pleť a duševní zdraví. Jak spolu souvisí?

elle.cz

Zdroj: Medical News Today, Healthline