Denník N

Verstappen vyhral napriek problémom a fanúšikovia Ferrari mali radšej počúvať Sainza

Foto - Ivan Olle
Foto – Ivan Olle

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Formula 1 sa na okruh v Imole vrátila po dvoch rokoch. Veľká cena Emilia Romagna bola v kalendári aj vlani, ale po ničivých povodniach ju organizátori zrušili.

Práve na tomto okruhu sa pred tridsiatimi rokmi odohrala veľká tragédia. Počas kvalifikácie na Veľkú cenu San Marína zomrel rakúsky nováčik Roland Ratzenberger. O deň neskôr, 1. mája 1994, tragicky zahynul Ayrton Senna.

Celý víkend sa niesol v znamení spomienok na túto dvojicu jazdcov, ktorej sa stali osudnými nárazy do betónových stien, ako aj nižšie bezpečnostné štandardy v porovnaní s dneškom. Na trať nezavítala len spomínajúca rodina, ale aj mnoho osobností z obdobia 90. rokov.

Výraznou postavou bol štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel, ktorý najprv zorganizoval spomienkový beh, neskôr rozdával kukly sfarbené do kombinácie, ktorú nosil Senna, aby v nedeľu odjazdil priamo na trati niekoľko kôl v Sennovom McLarene z roku 1993.

 

V závere držal v rukách brazílsku a rakúsku vlajku. Niečo podobné chcel spraviť Senna v osudný deň. Po jeho vyslobodení z auta našli traťoví maršali v monoposte rakúsku vlajku, ktorú chcel Senna v prípade svojho triumfu zrejme zodvihnúť do vzduchu počas čestného kola, ak by sa stal víťazom. História si však pamätá iný, smutný príbeh.

Tragickému víkendu v Imole sme sa venovali v nedávnom texte.

V tomto texte sa dozviete:

  • ako Verstappen vyhral v Imole aj na Nürburgringu;
  • že jeho víťazstvo sa rodilo ťažko;
  • čo Norris potreboval, aby vyhral;
  • prečo mali fanúšikovia Ferrari počúvať Sainza.

Frustrovaný Verstappen

Max Verstappen dosiahol v nedeľu 59. víťazstvo v kariére, nešlo však o jasnú záležitosť, skôr naopak.

V piatkových tréningoch sa trápil a viackrát sa so svojím monopostom ocitol mimo trate. Jeho frustrácia bola zreteľná aj pri incidente, pri ktorom ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boxová ulička

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie