Slováci pořád nemají jistý postup, nezvládli nájezdy. Američané nasázeli deset gólů

Sport ČTK Sport, ČTK
Aktualizováno 19. 5. 2024 23:19
Hokejisté Lotyšska zdolali na mistrovství světa v Ostravě Slovensko 3:2 po nájezdech a zůstali ve hře o postup do čtvrtfinále. V dalším utkání skupiny B deklasovaly Spojené státy 10:1 Kazachstán a připsaly si rekordní výhru na turnaji.
Slovák Pavol Regenda (vlevo) se pokouší obejít Karlise Čuksteho z Lotyšska
Slovák Pavol Regenda (vlevo) se pokouší obejít Karlise Čuksteho z Lotyšska | Foto: Reuters

Slováci vykročili za možnou pátou výhrou v řadě na turnaji aktivně a od první minuty soupeře přehrávali.

Lotyše ale držel brankář Gudlevskis, který si hned v první minutě poradil s Pospíšilovou a poté i Tatarovou šancí.

Ideální možnost dostat se do vedení mělo Slovensko v početních výhodách, v první třetině však promarnilo hned tři a potvrdilo, že se mu tato herní činnost na MS nedaří. Horší bilanci využití přesilovek má zatím jen Polsko. Nejblíže otevření skóre byli Nemec a Slafkovský.

Lotyši vše ustáli a v 19. minutě udeřili z rychlého protiútoku. Brankář Hlavaj sice dokázal první Freibergsovo zakončení zneškodnit, jenže puk se odrazil zpět do obránce Hradce Králové a do branky.

Gudlevskis si v úvodní části připsal 20 zákroků a víc práce měl i po přestávce. Překonat jej ovšem nedokázali Kudrna, Daňo ani Cehlárik. Lotyši, kteří Slovensko porazili ve třech z posledních čtyř zápasů na MS, se osmělovali i v útoku. Zahrozili v přesilovce, ve které nebezpečně střílel Egle, Jaks poté trefil tyč.

Na začátku závěrečné třetiny mohl srovnat Hudáček, šestý gól na turnaji ale nepřidal. Ve 43. minutě již Gudlevskise překonal Pospíšil, jenž zůstal sám před lotyšskou brankou a akci chladnokrevně zakončil. Inkasovaný gól Lotyše nabudil a řadu nebezpečných situací musel řešit Hlavaj.

Nerozhodný stav změnil až v 59. minutě Cehlárik, který využil ideální přihrávku Slafkovského.

Lotyši však dokázali na slovenský gól bleskově odpovědět a jen o 24 vteřin později vyrovnal Cibulskis. Zápas se tak prodlužoval.

V nastavené pětiminutovce hrálo Lotyšsko hned dvakrát přesilovou hru, výborný Hlavaj ovšem svůj tým několikrát podržel.

Duel tak rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Lotyši. Na slovenské straně se prosadil jen Slafkovský, na lotyšské dvakrát Ločmelis.

Američané roznesli Kazachstán

Na triumfu Američanů se šesti body podílel Matt Boldy, pěti Johnny Gaudreau a čtyřmi včetně hattricku Brady Tkachuk.

Kazaši prohráli popáté v řadě a v pondělí je čeká boj s Polskem o udržení v elitní kategorii.

Američané rozhodli utkání již v první třetině. V 5. minutě otevřel skóre Boldy, který dorazil za záda brankáře Bojarkina Nelsonovu střelu do tyče.

Následně se bleskově prosadili v první přesilové hře, když vyloučení Koroljova potrestal již po osmi vteřinách další pohotovou dorážkou Tkachuk.

Bojarkin poté zlikvidoval samostatný nájezd Boldyho, v 17. minutě ale opět inkasoval, když jej po další dorážce překonal Nelson a v další přesilovce podruhé Tkachuk. Kapitánovi USA tentokrát stačilo sedm vteřin. 

Ve 22. minutě přidal pátý gól tradičně z dorážky na brankovišti volný Brindley a o šestou branku se v přesilovce postaral Boldy. Bojarkin sice stihl jeho střelu chytit do lapačky, kontrola u videa však prokázala, že až za brankovou čárou.

Kazaši následně přečkali další oslabení, při pokračujícím tlaku ovšem nedokázala většina hráčů dlouho vystřídat a Kunin ve 32. minutě zvýšil vedení favorita na 7:0.

Brankář USA Nedeljkovic se dlouho nudil, při prvním oslabení svého týmu ale přece jej musel předvést několik zákroků a při střele Rymareva mu pomohla tyč. I v této dvouminutovce měl paradoxně víc práce Bojarkin.

Do třetí třetiny nastoupil místo Bojarkina Šutov a přesto, že předvedl několik dobrých zákroků, gólové hody nezastavil. V 46. minutě jej v přesilovce překonal Tkachuk a o 21 vteřin později Hayes. Poté se branky dočkali i Kazaši, když Nedeljkovice o druhou nulu na turnaji připravil Omirbekov.

Poslední slovo měl však Gaudreau a završil dosud rekordní výhru turnaje.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina B (Ostrava):

Slovensko - Lotyšsko 2:3 po sam. náj. (0:1, 0:0, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 43. Pospíšil (Regenda, Ivan), 59. Celharik (Slafkovský, Hrivik) - 19. Freibergs (Rihards Bukarts, Indrašis), 59. Cibulskis (Indrašis), rozhodující nájezd Ločmelis. Rozhodčí: Ch. Holm (Švéd.), Vikman (Fin.) - Heffner, Hofer (oba Něm.). Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 9109.

Slovensko: Hlavaj - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Golian, Gajdoš - Kelemen, Pospíšil, Regenda - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Daňo, Sukeľ, Kudrna. Trenér: Ramsay.

Lotyšsko: Gudlevskis - Čukste, Jaks, Cibulskis, Freibergs, Komuls, Mamčics, Zile - Daugavinš, Abols, Krastenbergs - Robets Bukarts, Batna, Dzierkals - Indrašis, Ločmelis, Rihards Bukarts - Tralmaks, Egle, Gavars - Lavinš. Trenér: Vitolinš.

USA - Kazachstán 10:1 (4:0, 3:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 5. Boldy (Nelson, L. Hughes), 8. B. Tkachuk (Werenski, Gaudreau), 17. Nelson (Boldy, Sanderson), 19. B. Tkachuk (Werenski, Gaudreau), 22. Brindley (Kessel, Kunin), 24. Boldy (Gaudreau, B. Tkachuk), 32. Kunin (Boldy, Werenski), 46. Tkachuk (Boldy, Gaudreau), 46. Hayes (Petry), 51. Gaudreau (Boldy) - 47. Omirbekov (Koroljov, Starčenko). Rozhodčí: Brander (Fin.), Hronský - Durmis (oba SR), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 2:7. Využití: 4:0. Diváci: 8468.

USA: Nedeljkovic - Seth Jones, Werenski, L. Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring - Caufield, Pinto, B. Tkachuk - Boldy, Nelson, Gaudreau - Zegras, Hayes, Farabee - Brindley, Kunin, Eyssimont - Smith. Trenér: Hynes.

Kazachstán: Bojarkin (41. Šutov) - Gajtamirov, Beketajev, Orechov, Danijar, Dichanbek, Koroljov, Breus - Rymarev, Omirbekov, Starčenko - Michajlis, Muchametov, Panjukov - Muratov, Šulga, Savickij - Rachmanov, Bojko, Asetov - Musurov. Trenér: Mambetalijev.

1. Švédsko 5 5 0 0 0 26:7 15
2. USA 6 4 0 1 1 31:13 13
3. Německo 6 4 0 0 2 28:21 12
4. Slovensko 6 3 1 1 1 25:17 12
5. Lotyšsko 6 1 3 0 2 16:23 9
6. Francie 5 1 0 1 3 9:17 4
7. Kazachstán 6 1 0 0 5 9:30 3
8. Polsko 6 0 0 1 5 10:26 1
 

Právě se děje

Další zprávy