Farma Bezdínek na Karvinsku zahájila provoz nového skleníku a energocentra

Farma Bezdínek v Dolní Lutyni na Karvinsku zahájila v pátek provoz nového skleníku pro pěstování rajčat a dokončila výstavbu energocentra, které bude v kogeneračních jednotkách vyrábět teplo a elektřinu ze zemního plynu. Celková investice dosáhla téměř 400 milionů korun. Novinářům to řekl jednatel Farmy Bezdínek Jiří Stodůlka.

Díky novému skleníku produkce rajčat stoupne o čtvrtinu

Nový skleník má plochu 3,3 hektaru a produkce rajčat díky němu stoupne farmě zhruba o čtvrtinu. První dvě etapy skleníků farma dokončila v letech 2018 a 2019, nyní mají dohromady plochu 14,5 hektaru. "Ročně vyprodukujeme zhruba 6000 tun rajčat. Podíl na produkci rajčat v České republice z naší farmy je přes jednu třetinu," řekl Stodůlka. Díky rozšíření farma nabírala nové zaměstnance. „Celkově zaměstnáváme teď necelých 300 lidí. Zhruba 150 lidí máme místních. To je pro nás priorita. Když už pěstujeme česká rajčata pro českého zákazníka, tak vnímáme jako svoji společenskou povinnost, že bychom měli nabídnout práci především místním lidem,“ řekl Stodůlka. Velká část práce na farmě je ale sezonní, přibližně od dubna do září, a na tu farma najímá zejména Ukrajince. Nejsou to však agenturní zaměstnanci, ale lidé, které farma zaměstnává napřímo. Jednatel řekl, že díky energocentru farma získala energetickou nezávislost. Elektřinu bude vyrábět v době, kdy je nedostatečná výroba z obnovitelných zdrojů a jádra, nebo v době nedostatku elektřiny v síti. Teplo bude ukládat do akumulační nádrže a následně využívat pro vytápění skleníků. Oxid uhličitý ze spalin zemního plynu po přečištění spotřebuje ve skleníku pro podporu fotosyntézy rostlin. Součástí energocentra budou elektrokotle, které přebytky elektřiny z obnovitelných zdrojů a jaderné energie spotřebují k výrobě tepla. "U teplárny zůstáváme stále připojení a nějakou malou část tepla stále odebíráme. Pevně věřím, že se s teplárnou domluvíme a naopak v době, kdy budeme mít přebytek tepla, tak že bychom měli mít možnost jim dodávat vlastně do sítě," řekl Stodůlka. Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice. Rajčata se pěstují v organickém substrátu a zavlažují se dešťovou vodou. V roce 2021 se farma majetkově začlenila do skupiny SPUR, rodinné firmy ze Zlína, jejíž tržby loni přesáhly dvě miliardy korun.*

F

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down