Společnost Mach Drůbež obnoví chovy drůbeže na farmách v Kosoříně a ve Skleném

Společnost Mach Drůbež na konci května obnoví chovy drůbeže na farmách v Kosoříně na Orlickoústecku a ve Skleném na Svitavsku. V únoru tam muselo být kvůli nákaze ptačí chřipkou usmrceno více než 90 000 slepic a kohoutů. Haly jsou již vyčištěné a po opakované dezinfekci, budou do nich umístěny stejné počty drůbeže. Firma čeká na příjezd vyšlechtěných zvířat z ciziny, řekl technický ředitel Miloslav Soušek.

Farmy se zabývají chovem drůbeže masného typu

"Je to speciálně vyšlechtěný hybrid, který se u nás nechová, využíváme chov v Německu," uvedl Soušek. Farmy ve Skleném i Kosoříně se zabývají rodičovským chovem slepic a kohoutů masného typu. Produkují násadová vejce, z nichž se líhnou brojleři, i ta se musela odvézt k likvidaci do kafilerie. V Kosoříně bylo nutné usmrtit 73 000 kusů drůbeže, ve Skleném asi 20 000. Oba chovy se obnoví v původních počtech, zvířata se jen potřebují v novém prostředí krátce aklimatizovat. Všechny škody a náklady spojené s likvidací chovu drůbeže a vajec společnosti kompenzuje stát, firma je vyčíslila zhruba na 50 milionů korun. Podle Souška již bylo vyplaceno 30 milionů korun. Oceňuje také práci veterinářů a hasičů, kteří chovy likvidovali, podle něj je systém pro podobné případy velmi dobře nastaven a zaveden, je také dostatečná kapacita kafilerií. "Likvidace je rychlá a nejsou ohroženy další blízké chovy. Na Slovensku to takto dobře nefunguje," uvedl Soušek. Společnost Mach Drůbež patří k největším producentům jednodenních brojlerových kuřat v Česku i na Slovensku, podle informací na webu má na trhu přibližně 35procentní podíl. Týdně dodává chovatelům 2,5 milionu kuřat. Kapacita farem je až 2,1 milionu slepic, které ročně snesou až 300 milionů vajec. Firma má i vlastní výkrmy brojlerů. Ve velkochovu v Kosoříně byla ptačí chřipka zjištěna i v roce 2007.*

haly Mach Drůbež

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down