Němce rozčílilo drastické zdražení kebabu. Levice žádá cenový strop, Scholz je striktně proti

Německá krize kvůli kebabu

Německá krize kvůli kebabu

Německá vláda čelí překvapivé krizi. Mladí lidé v zemi jsou nespokojeni kvůli vysoké ceně kebabu, která se za poslední dva roky zdvojnásobila.

Důvody vysokých cen musel dokonce na sociálních sítích vysvětlovat spolkový kancléř Olaf Scholz. Sám přiznal, že ho mladí atakují s dotazy, kdy se u pochoutky zavede cenová brzda. „Žijeme v tržní ekonomice a ceny určuje nabídka a poptávka. Jsou tady náklady, které musejí výrobci kebabu platit, a musí se s tím vypořádat. Cenová brzda tedy nebude,“ popsal Scholz na sociálních sítích.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie v Německu: Při požáru zemřeli tři lidé. Z domu nebylo úniku, policie nevylučuje úmysl

Zastropování cen kebabu navrhuje levicová strana Die Linke, a to na úrovni pěti eur, pro mladé pak na třech eurech. Ostatní náklady by pak měl hradit stát. Podle této strany by opatření vyšlo přibližně na čtyři miliardy eur ročně.

Popularita kebabu stoupá i v Česku. I tady ale podle ekonomů za posledních pět let zdražil o šedesát procent. V pražském podniku může vyjít klasický kebab v tortile na necelých 140 korun. „Od roku 2019 zdražil kebab v České republice zhruba o šedesát procent. To znamená, že to je výraznější nárůst, než jak narostla inflace, ta od roku 2019 vzrostla o 40 procent,“ popsal pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podobně třaskavé téma, jako je v Německu kebab, je v Česku podle politického marketéra Jakuba Horáka pivo. „Tradovalo se, že která vláda zdraží pivo, padne. Je to psáno ve Švejkovi a tradovalo se to celý socialismus,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Právě Fialův kabinet v rámci úsporného balíčku zvýšil DPH u čepovaného piva o 11 procent. Švejkovo proroctví se ovšem v tomto případě nenaplnilo. „V tuhle chvíli lidé vidí, že zdražuje vše, tak proč by nezdražilo i to pivo,“ doplnil Horák. V Itálii zase před rokem padaly návrhy na zastropování cen těstovin. Tamní vláda ale tento nápad zamítla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bystroně zbavili imunity. Dvojka AfD pro eurovolby čelí podezření z přijímání úplatků z Ruska

Tagy: