Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Pondělí 3. června 2024  |  Svátek má Tamara
Bez reklam

VIDEO: Bílo na Jihlavsku. Divoký závěr víkendu, zahrádkáři sčítají škody po supercelární bouři a krupobití

Vysočina má za sebou dramatický nedělní večer. Barevně působivý západ slunce vystřídala silná bouřka, meteorologové mluví o levotočivé supercele. Tu na mnoha místech doprovázel silný nárazový vítr a také kroupy. Ty nadělaly vrásky hlavně zahrádkářům, kteří po dramatické noci začali sčítat škody.

Jihlavskem bouřka prošla mezi půl devátou a devátou večerní.

„Ten západ, to bylo jak před peklem. Většinu kytek jsem naštěstí stihla schovat. Máme převrácený deštník, rozbité sklo u skleníku, polámané jahody, kedlubny, borůvky, jabloň. Nedá se nic dělat, můžu začít znova,“ povzdechla dnes ráno během obcházení zahrady Julie Pádivá, která bydlí v Dolní Cerekvi. Tudy nejsilnější bouřka prošla kolem 20:45.

Supercelární bouře na Jihlavsku

Pondělí, 20. května 2024, 08:52

Supercelární bouře na Jihlavsku
Supercelární bouře na Jihlavsku

„V severní části stále přežívá pravostáčivá supercela, na jižním cípu levostáčivá. Níže na snímku naznačen směr pohybu. U obou zejména riziko krup a nárazů větru. Lineárnější systém mezi nimi může produkovat zejména nárazy větru. Ve výrazném střihu větru ještě mohou tyto bouřky nějakou chvíli přežívat. Buďte opatrní,“ napsali na síti X meteorologové po 21. hodině s tím, že Vysočinou prošla právě zmíněná levotočivá supercelární bouře.

Podle informací na sociálních sítích prošla bouřka i Dobronínem, Brtnicí, Větrným Jeníkovem, Kostelcem nebo třeba krajskou Jihlavou.

V Telči na Jihlavsku sčítali zahrádkáři škody už v neděli ráno. Kroupy zde padaly kolem páté hodiny ranní. Silná bouřka s krupobitím zde trvala zhruba půl hodiny. „Šlo to přímo přes nás. Kroupy, šílený slejvák. Byla jsem kontrolovat v tom nejhorším koně a voda všude. O úrodě raději nemluvím, moc toho nezůstalo,“ popsala Zuzana Outratová situaci 12 kilometrů od Telče. 

Telčí prošlo nad ránem ničivé krupobití. Vše je rozbité a pomlácené, hořekují místní

Silný déšť a bouřka doprovázené více než půl hodiny trvajícím krupobitím zasáhly v neděli 19. května brzy ráno Telč. Lidé na sociálních sítích sdílí videa a fotky, jak to v malebném městě vypadalo kolem páté hodiny ráno.

S přeháňkami a bouřkami můžeme ojediněle počítat i dnes. Teploty ale budou příjemné, rtuť teploměru se zastaví mezi 21 až 25 stupni Celsia. V úterý se bude od jihu postupně zatahovat, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, místy i bouřkami. Ojediněle meteorologové předpokládají i vydatné srážky. S přeháňkami a bouřkami musíme podle týdenní předpovědi od meteorologů počítat i v druhé polovině týdne.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, Julie Pádivá, Marcela Trnková, Lucie Jakoubková, Martina Kratochvílová, Simona Prokešová, Zuzka Žatečková, Martin Kubík

Štítky bouřka kroupy, počasí, zahrádkáři, předpověď, meteorologové, Jihlavsko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Lajkuji Vám zprávu, ale to, co postihlo vegetaci a majetek lidí, je smutné ... :( ...

Úterý, 21. května 2024, 08:34Odpovědět

VIDEO: Bílo na Jihlavsku. Divoký závěr víkendu, zahrádkáři sčítají škody po supercelární bouři a krupobití | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.