Se stavbou rybníků mu prý pomáhal čert: Syna ale Jakubovi Krčínovi nedopřál

Socha Jakuba Krčína

Sedlčany, město Jakuba Krčína

Vítejte v Sedlčanech, v sedmitisícovém městě uprostřed malebné krajiny v okrese Příbram, v blízkosti řeky Vltavy. Sedlčany jsou spojené především se jménem rožmberského regenta Jakuba Krčína. Ten se právě tady usadil a začal podnikat. Kolem jeho života, ale i smrti, tu dodnes zůstává několik nevysvětlených záhad. Po stopách Jakuba Krčína vyrazíme s reportérkou Kateřinou Hálovou.

Nejvzácnější dochovaná sedlčanská památka, bohatě iluminovaný „Krčínův“ kancionál, soubor českých a latinských písní, měří padesát centimetrů a čítá šest set stran. Sloužil literátskému sboru v kostele sv. Martina. V muzeu můžete běžně obdivovat věrnou kopii, teď se ale díváte na stránky vzácného originálu. „Zajímavé je, že na jedné stránce je údajně jediné známé vyobrazení Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan,“ vykládá David Hroch, ředitel Městského muzea Sedlčany v pořadu Prima město.

K TÉMATU: Vyvezou vás k raketoplánu nebo spustí hluboko pod zem: Jihočeské výtahy STROS

Krčín tiskl své stopy do krajiny Sedlčanska 24 let

Budoval hospodářství, sádky, tvrze, pivovar a samozřejmě i rybníky. „Jako regent u Viléma z Rožmberka, kde působil více než dvacet let, získává Sedlčany a okolí (zhruba deset vesnic), od Viléma do držení,“ uvádí dále David Hroch.

V dědictví mu Sedlčany ale nezůstaly a propadly zpět Rožmberkům. Krčínovi se totiž nepodařilo zplodit mužského potomka. S první, podstatně starší ženou, získal jen majetek a druhé manželství mu přineslo šest dcer.

Sídlo v Křepenicích věnoval Jakub Krčín své druhé manželce Kateřině a dodnes jsou zde patrné fresky staré více než čtyři sta let.

Tvrz postavil po vzoru jihočeské Kratochvíle za pouhý rok. I kvůli tomu kolovaly mezi lidmi pověry o jeho spolčení s čertem. Dodnes navíc není zcela jasné, kde leží jeho ostatky. „Domníváme se, že byl pohřben v osadě Obděnice, kde si také stavěl malou tvrz,“ říká ředitel Městského muzea Sedlčany.

Vymstilo se geniálnímu rybníkáři spolčení s ďáblem?

Chrám Nanebevzetí Panny Marie si zvolil jako místo svého posledního odpočinku. Uvnitř je Krčínův legendami opředený náhrobek, ale bez data úmrtí. Průzkum nepotvrdil, že jeho tělo tam leží. Podle sedlčanských pověr skončilo v pekle. „Jedno z nejnavštěvovanějších míst na Sedlčansku je tato zřícenina větrného mlýnu,“ uvádí Markéta Křivská, vedoucí Turistického informačního centra Sedlčany.

ČTĚTE TAKÉ: Na kole krajem Jakuba Krčína: 14 km krás jižních Čech nabízí nová cyklostezka

V nedalekém Příčově postavil Krčín největší mlýn holandského typu ve střední Evropě. Místní mu neřeknou jinak než Větrák.

Ráz krajiny proměnil slavný rybníkář i zde. Příkladem je největší rybník Sedlčanska, Musík. Město vzkvétalo, ale také už o stovky let dříve. „Jedná se o rok 1294, kdy Sedlčany patří pánům z Hradce, jednalo se tehdy ještě o Trhovou ves. Ve 14. století získávají Sedlčany Rožmberkové, kteří ho roku 1418 povyšují na město,“ říká starosta Sedlčan, Ivan Janeček.

S rodem souvisí i nejstarší dochovaná stavba — kostel svatého Martina. Majitelé mu dali podobu gotického opevnění, a tak dodnes vidíme na fasádě pozůstatky kamenného mostu a mohutnou hradební zeď. V té době zde vznikla i vzácná freska - Průvod a Klanění tří králů. Před devíti lety ji zde objevili restaurátoři.

Tagy:
rybník Sedlčany Jihočeský kraj Komerční sdělení Jižní Čechy Jakub Krčín Nový Hrádek Sedlčansko Křepenice Obděnice