Oslavy sparťanského titulu na stadionu v Mladé Boleslavi bude řešit disciplinárka. Pochybili fanoušci i pořadatelé

Oslavy sparťanského titulu na stadionu v Mladé Boleslavi bude řešit disciplinárka. Pochybili fanoušci i pořadatelé

Událostmi ze sobotního utkání předposledního kola ligové nadstavby v Mladé Boleslavi, kde pražská Sparta oslavila obhajobu titulu, se zabývá i Ligová fotbalová asociace (LFA). Policie chvíli před koncem podél ochozů po žádosti pořadatelského klubu o pomoc rozestavila těžkooděnce a ti po závěrečném hvizdu zasáhli proti několika fanouškům hostů, kteří vběhli na trávník. Dění v Boleslavi bude v úterý řešit ligový výbor a ve čtvrtek pak také disciplinární komise. LFA o tom informovala v tiskové zprávě.  

Spartu k zápasu v Boleslavi, kde po výhře 5:0 oslavila po 23 letech obhajobu ligového titulu, vyrazilo podpořit několik tisícovek fanoušků. Hostující příznivci zaplnili vyprodaný pětitisícový stadion z více než dvou třetin. Na konci zápasu se podél východní i protilehlé tribuny rozestavili pořadatelé, které doplnili těžkooděnci, čímž zabránili masivnímu vstupu diváků na trávník po závěrečném hvizdu.

Přesto se několik desítek lidí navzdory zákazu a výzvám od policie a pořadatelů na trávník dostalo, hráče Sparty plácali po zádech a fotili se s nimi. Někteří fanoušci následné počínání policie kritizovali jako zbytečně tvrdé, pozastavili se například nad použitím pepřového spreje, a to údajně i vůči dětem. Na sociální síti X slíbil prošetření zásahu také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

OSLAVY FANOUŠKŮ NA HŘIŠTI ZMAŘILI TĚŽKOODĚNCI SE PSY. I PŘESTO SI ZISK TITULU V BOLESLAVI UŽILY TISÍCE SPARŤANŮ

"Ligová fotbalová asociace od událostí sobotního utkání na stadionu v Mladé Boleslavi intenzivně shromažďuje veškeré potřebné informace a podněty. Zároveň je v kontaktu s oběma kluby, primárně s domácím, který byl pořadatelem zápasu," uvedla v prohlášení LFA, která v Česku řídí profesionální soutěže.

"Bezpečnostní manažer LFA (Pavel Rusňák) už během víkendu navázal kontakt přímo s prezidiem Policie ČR, od kterého si vyžádal detailní vysvětlení kroků bezpečnostních složek. Událostmi po utkání Mladá Boleslav - Sparta Praha se bude také zabývat na svém zítřejším zasedání ligový výbor LFA a řešit je bude rovněž disciplinární komise LFA," doplnila asociace. Komise nejspíš zahájí řízení s oběma kluby - s domácím jako s pořadatelem a s hostujícím kvůli výtržnostem fanoušků.

Policie uvedla, že ji o pomoc požádal domácí pořadatelský klub, který měl informace, že by mohl nastat nějaký incident. Těžkooděnci proti několika fanouškům použili donucovací prostředky. Někteří příznivci vedle neoprávněného vstupu na trávník také použili zakázanou pyrotechniku. Konečný počet lidí, kteří se dopustili výtržnictví, zatím policie nezveřejnila.

DVA TITULY VE DVOU LETECH? O NĚČEM TAKOVÉM SE MI ANI NESNILO, ŘÍKÁ PRISKE. SEZONA SPARTY JE PODLE NĚJ SPECIÁLNÍ

Vběhnutí neukázněných fanoušků na trávník je tradičním rysem závěrů klíčových zápasů, v nichž se rozhoduje o zisku trofejí. Před rokem při oslavě titulu v Uherském Hradišti "zaplavili" po konci utkání proti Slovácku sparťanští příznivci celé hřiště.

Ve středu Sparta odehraje v Plzni finále domácího poháru s tamní Viktorií. Oba fanouškovské tábory budou mít stadion rozdělený napůl, kluby pro své příznivce dostaly 3335 vstupenek. Zbytek z více než jedenáctitisícové kapacity Doosan Areny připadne Fotbalová asociaci ČR, která je pořadatelem MOL Cupu.