Rozčtvrtím tě a předhodím prasatům. Pražský policista přišel o práci kvůli domácímu násilí

Elitní pražský policista, kterého soudy potrestaly za domácí násilí, přišel o místo. Svou ženu dlouhodobě terorizoval a opakovaně jí hrozil likvidací, později surově zmlátil jejího nového partnera. Někdejší velitel těžkooděnců za to dostal podmíněný trest v délce 18 měsíců, uvedl web Aktuálně.cz.

Stíhaný praporčík sloužil jako zástupce velitele jednoho z družstev pořádkového útvaru, což je jedna z nejnáročnějších prací u sboru. Pod jeho velení spadalo zhruba dvacet policistů. O práci ho připravilo opakované agresivní chování vůči manželce, která od něj odešla kvůli domácímu násilí. Brutálně také zbil jejího nového partnera a několikrát se jí vlámal do e-mailu, informoval zpravodajský web Aktuálně.cz.

Neshody začaly již před čtyřmi roky, kdy se praporčík hádal s manželkou ohledně výchovy jejich dcery. Podle Nejvyššího soudu hádky eskalovaly natolik, že strčil ženu do přepravky na dříví. Zároveň jí vyhrožoval rozčtvrcením a předhozením divokým prasatům s tím, že ji v lese nikdo nenajde.

Žena ho po tomto incidentu opustila, ale i přesto ji dál po telefonu zastrašoval a vyhrožoval smrtí. Podle rozsudku se takových scén odehrálo nejméně jedenáct. Manželka na něj poté podala trestní oznámení. Prostřednictvím zmíněných telefonátů ji chtěl donutit, aby se k němu vrátila a oznámení stáhla. V momentě, kdy inspekce zahájila trestní řízení, vlámal se ženě do e-mailové schránky, aby zjistil, zda s ní spolupracuje. Pravidelně se toho navíc dopouštěl během služební pohotovosti.

ČTĚTE TAKÉ: Íránský prezident Raísí a další politici zemřeli při havárii vrtulníku. Záchranáři našli trosky

V březnu 2021 přijel před dům jejího nového partnera, aby ženu přinutil stáhnout trestní oznámení. Nadával jí a strkal na auto. Když se ženy zastal její nový partner, tak policista zaútočil i na něj a surově ho zbil. „Několikrát jej udeřil pěstí do obličeje a krku,“ stojí v rozsudku.

„Policistu jsme navrhli obžalovat z trestných činů nebezpečné vyhrožování, porušování domovní svobody a neoprávněný přístup k počítačovému systému,“ sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová. Za to všechno praporčíka potrestal Okresní soud ve Strakonicích, serveru to potvrdil jeho předseda Roman Šustr.

„Těžkooděnci se udělila zpřísňující podmínka zdržet se nežádoucího kontaktování poškozené,“ dodal Šustr. Rozsudek následně potvrdil krajský soud a od ledna se případem zabýval rovněž Nejvyšší soud. Ten však praporčíkovo dovolání zamítnul. Mezitím musel policista ze služby odejít. „Byl propuštěn v srpnu loňského roku,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. Pravomocné odsouzení je totiž podle zákona s prací u policie neslučitelné.

Přesvědčivé důkazy o domácím násilí

Žena o domácím násilí pravidelně mluvila s přáteli a později se svěřila i pracovníkům Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím. Instituce následně vypracovala zprávu, která posloužila jako důkaz u soudu.

„Z důkazů vyplývá, že fyzické násilí vůči poškozené nebylo ze strany obviněného ojedinělé. Poškozená vypověděla o kopání do břicha, skákání po nohou,“ píše se dále v rozsudku. Chování praporčíka soud hodnotil jako nepřípustnou snahu o kontrolu ženina života.

Odsouzený policista se bránil, že si exmanželka jeho agresivní výbuchy natáčela na telefon bez jeho vědomí. Soud ale tento argument odmítl. „Jakožto soukromá osoba neoplývající technickým nebo právním zázemím neměla, s výjimkou svého svědectví, jiného přímého důkazu o rozsáhlosti a intenzitě jednání obviněného,“ sdělil soud.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proměna pacifisty na atentátníka. Policie vzala Cintulu domů, hledala důkazy i další zbraně

Tagy: