Sledujte RADAR: Česko čekají deštivé dny a letní počasí. Na mnoha místech se objeví i bouřky

Bouřka v krajině

Počasí (21.5.2024 6:45)

Úterý přinese do Česka více oblačnosti a srážek, teploty však zůstanou nadále letní, předpokládají odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bouřky mohou místy překvapit i nadále. Větší oblačnost doprovázená přeháňkami zůstane nad naším územím i během dalších dnů.

V úterý bude zpočátku polojasná obloha a ojediněle se na některých místech mohou objevit i mlhy, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Od jihu by však mělo postupně přibývat oblačnosti, což by zvláště v západní polovině Čech mělo přinést místy přeháňky nebo déšť.

K TÉMATU: Zásah blesku v Drážďanech si vyžádal deset zraněných. Dva z nich museli záchranáři oživovat

Na východě budou srážky spíše ojedinělé, přičemž na některých místech je může doprovodit i bouřka. „Teplotní maxima očekáváme většinou mezi 19 až 23 stupni Celsia. Kde bude déle svítit slunce, může být i letních 25 stupňů Celsia,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová.

Během noci z úterý na středu bude oblačné až zatažené nebe. Od jihu můžeme i nadále počítat s přeháňkami nebo deštěm, a to především nad západní polovinou Čech. Ojediněle dojde i k nočním bouřkám. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 16 až 12 °C.

Valachová také zdůraznila, že Česko čekají spíše deštivé dny a značný výskyt bouřek. Během středy bude oblačno až zataženo. Zpočátku dne bychom se měli připravit na déšť, poté se objeví místy přeháňky, ojediněle i bouřky.

Postupně bude od jihozápadu v odpoledních hodinách ubývat srážek a z části i oblačnosti. „Teploty očekáváme okolo 18 až 22 stupňů Celsia, na západě našeho území může být kolem 15 až 18 stupňů Celsia,“ přiblížila Valachová. Foukat bude slabý vítr o rychlosti do 4 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

K výrazné změně v dalších dnech nedojde. Ve čtvrtek odborníci očekávají polojasno až oblačno, místy i zataženo. Na většině území zavládnou přeháňky nebo déšť, ojediněle překvapí rovněž bouřky. Teploty se vyšplhají k 19 až 23 °C.

Podobně bude i v pátek, kdy převládne zataženo až oblačno. Přeháňky či déšť na většině území mohou doprovodit i bouřky. O víkendu by se sice mělo oteplovat, ale bouřky a deště přetrvají.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Supercela, pěticentimetrové kroupy a řeky místo ulic. Počasí v Česku se začne měnit

Tagy: