U Hrádku nad Nisou myslivci ulovili další divoké prase nakažené africkým morem

V Hrádku nad Nisou na Liberecku u hranic s Polskem myslivci ulovili další divoké prase nakažené africkým morem prasat. Laboratoř státního veterinárního ústavu nákazu potvrdila u kusu ulovené v katastru Václavic, informoval včera zastupující mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Majer. Nákaza byla potvrzena u zvířete uloveného v takzvaném uzavřeném pásmu II, nebude to tak znamenat další změny hranic ochranných pásem vymezených kolem míst výskytu nákazy.

Potvrzeno bylo 69 případů afrického moru u divokých  prasat 

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší a nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená zvířata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou ji ale přenášet. Od počátku nákazy v prosinci 2022 bylo v republice potvrzeno 69 případů afrického moru u uhynulých či ulovených prasat divokých, z toho osm případů bylo potvrzeno letos u ulovených zvířat a další čtyři našli myslivci uhynulé. Hranice ochranných pásem se naposledy měnily na konci dubna v souvislosti s potvrzením nákazy u dvou kusů ulovených a nalezených právě u Hrádku nad Nisou. Do uzavřeného pásma II, tedy oblasti s výskytem nákazy, přibylo 15 katastrálních území o celkové výměře 9800 hektarů. Toto pásmo s přísnějším režimem tak zabírá na Liberecku 655 kilometrů čtverečních. O dalších 13 katastrálních území o rozloze 12 500 hektarů se rozšířilo také takzvané nárazníkové pásmo I, které po úpravě zabírá rozlohu 1325 kilometrů čtverečních a zasahuje do středních Čech. V obou pásmech platí mimořádná veterinární opatření s cílem zamezit šíření nákazy v populaci divokých prasat a především jejímu zavlečení do chovů prasat domácích. Opatření v uzavřeném pásmu II jsou přísnější. Africký mor se zatím stále vyskytuje pouze u prasat divokých, v chovech domácích prasat nebyla v ČR tato nákaza dosud potvrzena.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down