Orientalista Pelikán: Smrt Raísího nedestabilizuje Írán. Podle Svobody jde o výrazný zásah

Ebrahím Raísí

Petr Pelikán o situaci v Íránu

Tragická smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího nepovede k destabilizaci tohoto asijského státu, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS orientalista Petr Pelikán. Událost podle něj nebude mít vliv ani na zahraniční politiku země. Exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) ovšem řekl, že smrt Raísího představuje „výrazný personální zásah“, jelikož měl v budoucnu nahradit duchovního vůdce Alího Chameneího.

Pelikán zdůraznil, že Írán je stabilní země. „Nastane několik týdnů truchlení, dojde i na politické debaty o nových kandidátech na post hlavy státu. K výrazným politickým změnám či destabilizaci státu kvůli smrti jejího čelného představitele a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána však nedojde,“ pronesl v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Zapřisáhlý odpůrce Západu i Řezník z Teheránu. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Expert rovněž připomněl, že íránský prezident není v zemi nejdůležitější osobou. „Všechny ozbrojené složky spadají pod pravomoci duchovního vůdce Chameneího,“ podotkl. Změnu v zahraniční politice proto rovněž neočekává. „Úmrtí Raísího maximálně povede k vnitřním bojům mezi jednotlivými mocenskými stranami. To se však navenek nijak neprojeví,“ dodal.

Podle Svobody však smrt prezidenta výrazně zasáhne tamní politickou scénu. „Do 50 dnů se budou konat nové volby. Raísí byl představitel tvrdé linie proti Izraeli a iniciátorem dubnového dronového útoku,“ pronesl exministr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zesnulý prezident byl prý také kandidátem na post duchovního vůdce po Chameneím. „Nečekané úmrtí hlavy státu tak představuje velký personální zásah. Nyní se tak bude muset řešit nejen nový prezident, ale i nový duchovní vůdce,“ podotkl Svoboda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Němce rozčílilo drastické zdražení kebabu. Levice žádá cenový strop, Scholz je striktně proti

Tagy: