Další zdražování v Česku? Jen výkyv, řekl Výborný a odmítl zodpovědnost státu za cenu chleba

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

K věci (142)

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS označil meziměsíční zdražení některých potravin za „drobný výkyv“ a odmítl, že by šlo o dlouhodobý trend. Připomněl, že jeho úkolem je nastavovat férová pravidla mezi zemědělci, farmáři, zpracovateli, potravináři i obchodníky, nikoliv tvorba cen.

Podle Českého statistického úřadu opět rostou ceny řady potravin – například rýže, mouky a masa. „Je tady jeden meziměsíční drobný výkyv, ale dlouhodobý trend říká něco jiného,“ zdůraznil ministr Výborný. Obavy z dramatického zdražování prý nejsou na místě.

ČTĚTE TAKÉ: Daň na slazené nápoje? Trend obezity to nezvrátí. Potřeba je plošné řešení, míní expert

Podle svých slov pokračuje v intenzivních jednáních. „Neustávám v apelech na obchodníky a potravináře. Dennodenně hovořím se zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu, stejně tak se zástupci jednotlivých řetězců. Musím kvitovat, že se situace oproti třeba loňskému roku, myslím, částečně posunula k lepšímu.“

Za klíčový pro ceny potravin považuje vývoj cen energií a zkrocení inflace. „Budu dohlížet, aby se férově dodržovala pravidla,“ slíbil. Ministr zemědělství také připomenul, že to není stát, kdo nastavuje ceny. „My neurčujeme, kolik stojí chléb, mléko ani další potraviny,“ poznamenal.

Ministr Výborný v pořadu dále hovořil například o politické situaci na Slovensku či postoji KDU-ČSL ke klíčovým předvolebním tématům. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poslanci naletěli Válkovi, říká Hůle o Milostivém létě pro dlužníky. Sněmovní verzi odmítá

Tagy:
zemědělství ceny potravin K věci obchodníci ekonomika inflace Marek Výborný potravináři