Topolánek opustil ODS: ‚Moje členství umřelo‘

Odchod bývalého šéfa strany

Topolánek opustil ODS: ‚Moje členství umřelo‘NOVÉ
Bývalý premiér Topolánek v Otázkách Václava Moravce Foto: Repro: ČT24
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Bývalý premiér Mirek Topolánek už není členem Občanské demokratické strany. V Otázkách Václava Moravce to dnes oznámil předseda ODS Petr Fiala a následně to v témže pořadu potvrdil i sám Topolánek. Topolánek, který stál v čele této strany od konce roku 2002 do dubna 2010, totiž nezaplatil členské příspěvky.

„Spíš to členství umřelo, než aby to bylo něco vědomého. Nechtěl jsem dělat žádná gesta,“ prohlásil Topolánek. Na otázku, zda se rozešel s občanskými demokraty, uvedl: „Ideově nikoliv.“ „Nicméně to členství, nic jsem tomu nedával a nic to nedávalo ani mně, v tom smyslu, že bych mohl něco ovlivňovat, že bych mohl ovlivňovat politiku, vstupovat do ní,“ dále řekl.

Konec členství také zdůvodnil tím, že většinou pobývá v zahraničí a má jiné, než stranické starosti. „Protože já teď robím na Slovensku,“ dovysvětlil pak „babišovskou českoslovenštinou“ čerstvý nestraník Topolánek.

O jeho odchodu z ODS v úvodní části diskusního pořadu informoval šéf strany Petr Fiala. „Já bych to ani nevěděl, ale já jsem Mirka Topolánka potkal na nějaké společenské akci a tam mně řekl, že už nebude členem Občanské demokratické strany. Beru to na vědomí,“ komentoval na dotaz moderátora Fiala

Topolánek do ODS vstoupil v roce 1994, o osm let později se stal jejím předsedou. ODS za svého více než sedmiletého vedení dovedl do vlády a vyhrál s ní sedmery volby. Z čela strany odešel krátce před volbami 2010 po sporech uvnitř ODS i kontroverzích kolem výroků na adresu církví a homosexuálů, které pronesl při fotografování pro gay magazín.

Ministerským předsedou byl Topolánek od srpna 2006 do května 2009. Nyní je mimo jiné předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky.

Dále čtěte: Expremiér Topolánek má nový post od Křetínského a J&T

Sdílet:

Hlavní zprávy