Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Golf GTE Sport: Plug-in hybrid se 400 k pro Wörthersee

David Bureš
Diskuze (42)
Sportovní koncept Golf GTE Sport od Volkswagenu je poháněn kombinací dvou elektromotorů a přeplňované benzinové šestnáctistovky ze závodního modelu Polo R WRC. Představuje se v Rakousku na srazu GTI-Treffen.

Volkswagen opět vzal sraz GTI-Treffen na břehu rakouského jezera Wörthersee ve velkém stylu, když zde představuje hned několik novinek. Vedle konceptu Golf GTI Clubsport a Golfu GTI Performance one-off vytvořeného učni Volkswagenu na akci prezentuje i Golf GTE Sport.

Golf GTE Sport je plug-in hybridem, který je poháněn vpředu uloženým přeplňovaným čtyřválcem 1,6 TSI kombinovaným s dvěma elektromotory, umístěnými u každé nápravy. Spalovací motor spolupracuje se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Benzinový agregát z Pola R WRC pro světový šampionát v rallye je v novém konceptu naladěn na 220 kW a 400 N.m, zatímco každá z elektrických jednotek poskytuje 85 kW. Výsledkem tohoto ústrojí je kombinovaný výkon 400 koní (294 kW) a 670 N.m. Díky této síle Golf GTE Sport vystřelí na stovku za pouhé 4,3 sekundy a jede maximální rychlostí 280 km/h. Na to, že se jedná „jen“ o Golf, to jsou velice slušné hodnoty.

Jelikož se jedná o plug-in hybrid, je koncept nejen velice silný, ale také úporný, tedy alespoň podle evropských norem. V kombinovaném cyklu auto potřebuje jen dva litry paliva na 100 kilometrů. Výhradně na elektřinu vůz ujede 50 kilometrů, k dispozici je samozřejmě i režim, ve kterém Golf GTE Sport využívá veškerý potenciál svých motorů.

Koncept svými tvary navazuje na předchozí modely GTI Roadster Vision Gran Turismo a GTI Supersport Vision Gran Turismo, které byly primárně navrženy pro závodní hru Gran Turismo 6. To naznačuje, že by se budoucí Golf mohl tvary těchto vozů inspirovat. Ostatně Volkswagen o Golfu GTE Sport tvrdí, že ukazuje, jak by se sportovní verze Golfu mohly v budoucnu vyvinout.

Auto je dvoumístné, do futuristické kabiny se vstupuje pomocí dveří otevíraných vzhůru, jejich řešení připomíná sériový model XL 1. Prostor pro řidiče a pasažéra je striktně oddělen. Digitální panel před minimalistickým volantem se inspiroval u Lamborghini Egoista.

David Bureš
Diskuze (42)
15. 5. 2015 14:59
Re: Všichni můžou poděkovat
Jestli to bylo pro mě, tak zrovna já jsem pozor dával :-)
15. 5. 2015 14:57
Re: Všichni můžou poděkovat
Tady pozor, on ten hybrid nebyl vůbec dražší, než srovnatelný diesel (2.0 D-4D). V ekvivalentních výbavách stál diesel 470 tis. (Active) nebo 535 tis. (Style), proti tomu hybrid 500 tis. (Active) nebo 555 tis. (Style). Hybrid má navíc automat, ten v pohodě stírá rozdíl 30 resp. 20 tisíc. Háček je trochu v tom, že diesel 2.0 jde z nabídky pryč, jsem zvědavý na ceny s 1.6 D-4D.
15. 5. 2015 14:46
Re: Všichni můžou poděkovat
... občas se teda trochu kochám a to je pak i 50 km ....
15. 5. 2015 14:18
Re: Všichni můžou poděkovat
silne pochybuju o tom, ze si každý druhy, zejména v české kotline a dále na vychod, muze dovolit lepsi auto nez auto nižší stredni, a i na zapade je auto nižší stredni nejrozsirenejsi kategorii, snad krome krachujícího recka.
a taky me prekvapuje, jak tady kazdej skoro druhy dynamicky najezdi desetitisice km rychlostmi za který se berou ridicaky a přitom s tim nemaj zadnej problém >:D
Avatar - AUDIRS6
15. 5. 2015 14:02
Re: Všichni můžou poděkovat
tebe som sa nejako zvlast nechvalil, ale konkurent mojmu by bol aktualne skor ten RX 450h... ;-) - a ver, ze by ma nedokazal presvedcit... ;-) - Jazdne vlastnosti jeho a moje su na 2 rozdielnych koncoch. ;-)