Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda na GTI Meeting Wörthersee: Byli jsme u toho (+video)

Michal Fokt
Diskuze (0)
Ani letošní účast Škodovky na největším evropském srazu příznivců koncernu VW nezklamala – kombinace zajímavých aut a krásných modelek prostě funguje.

Mladoboleslavští si nás na letošní ročník GTI Treffen Wörthersee důkladně připravovali dlouho dopředu. Věděli jsme o pick-upu FUNstar, soutěžáckém kombíku Fabia R5, nové sadě příslušenství Red and Grey i účasti Octavie RS 230, ale stejně je nejlepší to všechno vidět a osahat osobně.

Škoda má už poněkolikáté můj respekt za to, jak se ke své prezentaci u Wörthersee staví. Vezmeme-li v úvahu, že by mělo jít vlastně o nejméně emotivní značku koncernu, na téhle akci to tak rozhodně nevypadá, dost možná Wolfsburgu trošku natruc…

Těžko říci, co bylo vlastně hlavním tahákem expozice, soudě podle reakcí návštěvníků patrně dvojice erpětek, přičemž mým osobním favoritem byl koncept závodního kombíku a to jak zbarvením tak svalnatějším vzezřením při pohledu z profilu a zezadu, dlužno ovšem říci, že ani reálná závodní R5 se nemá zač stydět, hezčí škodovácký soutěžák snad bylo jen původní 130 RS. A navíc se o kousek dál na vyhrazené asfaltové ploše věnoval pálení jejích pneumatik Jan Kopecký, jenž s vozem letos pojede český mistrák.

Trošku méně rozruchu jako by vyvolal studentský projekt FUNstar, ale spíš proto, že R5 byly v expozici lépe postaveny. Já tenhle projekt oceňuji, vzpomněl jsem si při něm na svého času nejstylovější škodovku Felicia Fun s žabičkovým čalouněním, nehledě na to, že s pick-upy je u automobilky také spojena zajímavá éra okruhových závodů. Ba co víc, tým, který auto vymyslel a postavil, byl "součástí" expozice.

Zatímco ze speciální edice Fabia Monte Carlo se stala spíše stylová, než sportovní záležitost, fandové závodění teď mají nový objekt zájmu – verzi Red and Grey na 17“ kolech, s rychlými pruhy a barevně odlišenými zrcátky. V případě vystaveného exempláře šlo navíc o verzi Red and Grey Plus s bodykitem a musím říci, že to nevypadalo vůbec špatně. Naproti tomu asi nejvíce opomíjeným exponátem bylo to nejlepší, co si, pokud jde o nějaké jízdní emoce, můžete dnes u Škody pořídit – 230koňová Octavia RS se samosvorem.

Ale na stánek Škody se nechodí jen kvůli autům, vlastně se tam chodí spíš si od aut trošku odpočinout. Důvodem je tradiční přítomnost krásných českých modelek, jimž mohl jakýkoli plechový exemplář pozornost objektivů fotoaparátů jen tiše závidět. Návštěvníci ovšem chodili třeba i na zmrzlinu zdarma a nezřídka stánek opouštěli obtěžkáni taškami s vydařenými produkty z firemního merchandisingu. Snad jen doprovodný program v podobě jízd po motokárové trati jako by tentokrát moc netáhnul.

Video se připravuje ...

Škoda má u Wörthersee prostě posazenou laťku hodně vysoko a letos ji rozhodně nepodlezla.

Michal Fokt
Diskuze (0)