Kongres ODS: nové logo, jednotná daň a pranýřování Babiše

Hledání zašlé slávy

Kongres ODS: nové logo, jednotná daň a pranýřování BabišeAKTUALIZOVÁNO 3
Domov
Filip Nachtmann
Sdílet:

Premiér Bohuslav Sobotka dělá stejně špatnou politiku jako před deseti lety, když byl ministrem financí. Vláda pod jeho vedením neinvestuje, neřeší problémy, nemá žádnou vizi. V sobotu to na 26. kongresu ODS řekl její šéf Petr Fiala.

Podle něj je ministr financí Andrej Babiš (ANO) v „neuvěřitelném střetu zájmů“, který využívá k osobnímu prospěchu a vláda tomu jen nečinně přihlíží. Fiala také kritizoval zahraniční politiku prezidenta Miloše Zemana, vrátil se k pádu pravicové vlády a poodhalil některé z plánů, které chce na kongresu představit.

Rád by zrušil tři ze současných sedmnácti daní a zavedl pravidlo tří 19procentních daní: základní sazby DPH, daně z příjmů fyzických i právnických osob.

„Když se hospodářství daří, je důležité nechat lidem jejich peníze. Nechat lidi pracovat, starat se o sebe. Vláda ale dělá všechno naopak. Bohuslav Sobotka dělá stejně špatnou politiku jako před deseti lety, když byl ministrem financí. Vláda neinvestuje, neřeší problémy, před kterými stojíme. Nemá žádnou vizi pro českou politiku. Nezajímá ho budoucnost. Jen se snaží zalíbit svým voličům. Rozdává peníze, protože může,“ pustil se Fiala do premiéra Sobotky v úvodu svého projevu.

Čtěte také: Šéf ODS Fiala: Premiér má dát Babišovi nůž na krk

„Ale ekonomika neroste proto, že je tu Sobotka či Babiš. Neroste ani kvůli plánům na registrační pokladny. Roste díky lidem, kteří jsou připraveni podnikat a riskovat. Roste díky šikovným a vzdělaným občanům. A také proto, že pravicové vlády udělaly dobrá opatření,“ dodal.

Fiala se vrátil také k úternímu hlasování o vyjádření nedůvěry vládě a ke střetu zájmů vicepremiéra Andreje Babiše: „Věřím, že politika se má dělat pro lidi. Andrej Babiš věří, že se má politika dělat pro člověka. Tím člověkem ale myslí sebe. Jeho střet zájmů je zjevný a je tady od počátku. Jde o zneužití moci ve prospěch svého osobního prospěchu. Koaliční strany vědí, že dochází k osobnímu obohacení, zneužití politické moci ve prospěch jedné firmy a jejího majitele. Mlčí ale a svým mlčením to umožňují.“

Čtěte politickou arénu ECHO24.cz: Petr Fiala: Výjimečná situace zasluhuje výjimečné kroky

Kritikou ale Fiala nešetřil ani u prezidenta Miloše Zemana, strhal zejména jeho zahraniční politiku. Podle Fialy mají sice západní státy řadu problémů, ty se ale nedají vyřešit klaněním a poklonkováním východním vůdcům. Něco takového by nás totiž ohrozilo a především by to znejistilo naše spojence.

Pád vlády? Peníze a zlato se změnily v prach

Šéf ODS se vrátil také ke včerejšímu rozhodnutí soudu, který zprostil bývalou ředitelku kabinetu premiéra Petra Nečase Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) viny v případu zneužití vojenské rozvědky.

„12. června 2013 v Praze proběhl zásah na Úřadu vlády. Politická krize byla ještě mnohem hroší, než jsem si dovedl představit. A pád ODS byl horší, než si dovedl představit kdokoliv z vás. Před dvěma lety jsme padli na úplné dno. Nepláčeme nad tím. Ale i v zájmu celé společnosti se musíme ptát, co se tehdy skutečně stalo? Peníze a zlato se změnily v prach. Zatčeným poslancům se stát omluvil. Víme, co nemáme vědět, ale nevíme pravdu. Víme, co si lidé říkali v soukromí, ale nevíme, proč represivní složky zasáhly proti premiérovi a jeho okolí,“ vypočítával v návaznosti na páteční rozhodnutí soudu Fiala.

Ten ve svém úvodním projevu varoval také před ruskou agresí na Ukrajině, před radikálním islámem nebo plány Evropské unie na přerozdělování uprchlíků.

Třikrát devatenáct

ODS je podle Fialy dnes v mnohem lepší situaci než před posledním kongresem před osmi měsíci. Splácí dluhy, v průzkumech ji roste podpora voličů, od září ji přišla necelá pětistovka nových přihlášek, uvedl. Preference strany jsou ale stále pouze jednociferné a pohybují se jen pár bodů nad hranicí volitelnosti – nedávný volební model CVVM například straně přisoudil 6,5 procenta.

Čtěte také: Komunisté mají jako ODS a TOP 09 dohromady, ukázal průzkum

Občanští demokraté v sobotu také představili svůj daňový program. ODS by například ráda zrušila tři ze současných sedmnácti daní: daň z nabytí nemovitosti, silniční daň a daň z nemovitosti. Strana zároveň chce zavést princip 3 x 19. Tedy na 19 procent snížit základní sazbu DPH, zrušit superhrubou mzdu a znovu zavést rovnou daň z příjmu fyzických osob na 19 procent a ponechat daň z příjmů právnických osob na 19 procent.

„V České republice existuje mýtus, že se vybírá málo daní. To není pravda. Mýtus ale není to, že je náš daňový systém složitý a zbytečně zatěžuje podnikatele. Měli bychom zjednodušovat daňový systém,“ řekl delegátům ekonomický expert strany Jan Skopeček.

ODS také představila své nové logo, které připravovala poslední měsíce. Nejde však o žádnou dramatickou změnu. Logo zůstává modré s názvem strany a letícím ptákem. Ten pouze dostal modernější podobu a neletí doleva, jako v minulosti, ale vzhůru.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články