V Británii narozený, ale v New Yorku působící písničkář Joe Jackson oznámil, že chystá nové album. Podle agentury AFP tento eklektický hudebník, jenž se během posledních pětatřiceti let věnoval jazzu, popu i klasické hudbě, desku natočil ve čtyřech městech.

Album, které bude Jacksonovou první nahrávkou od roku 2012, se má jmenovat Fast Forward a vyjde 2. října.

Jednotlivé písně Jackson natáčel v New Yorku, Amsterdamu, Berlíně a v New Orleans. Nejvíc hudebníků s sebou měl v Amsterdamu, kde za ním do studia dorazil i orchestr Concertgebouw a teprve čtrnáctiletý broadwayský zpěvák Mitchell Sink.

V New Yorku Jackson natočil například píseň See No Evil, tedy coververzi skladby, kterou v 70. letech natočila rocková skupina Television.

Doprovodili jej jazzový kytarista Bill Frisell, bubeník Brian Blade, basista Graham Maby a houslistka Regina Carterová.

V Berlíně Jackson přidal kabaretní píseň z 30. let nazvanou Good Bye Jonny a naposledy v New Orleans skladby, na nichž účinkují místní muzikanti spjatí s jazzovou scénou – bubeník Stanton Moore, basista Robert Mercurio a kytarista Jeff Raines. Doplnila je dechová sekce vedená smoothjazzovým saxofonistou Donaldem Harrisonem.

Nové album hudebník podpoří koncertním turné po USA, které začne 29. září v Seattlu a skončí 4. listopadu v minnesotském městě Saint Paul.

Jackson, který v posledních letech tráví stále více času v Berlíně, se roku 1979 proslavil hitem Is She Really Going Out With Him?. Jeho poslední album The Duke se v roce 2012 vyšvihlo na první příčku amerického žebříčku Billboard.

Za nahrávku Symphony No. 1 z roku 2000 zpěvák získal Grammy v kategorii pro nejlepší popovou instrumentální nahrávku.