Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha: Kupte si Opencard a budete mít levnější parkování, tak zní návrh

Jan Mička
Diskuze (45)
Praha se snaží podpořit jízdu MHD. Rezidentní parkování by mohlo nadále stát 700 korun ročně, ale musíte si pořídit Opencard.

Praha je doslova protkána parkovacími zónami, které jsou buď zpoplatněny prostřednictvím parkovacích automatů, nebo jsou určeny pouze rezidentům. Zaparkovat v centru je pro neznalého člověka takřka nemožné, a kolikrát je zkrátka lepší odstavit vůz na P+R parkovišti a pokračovat městskou hromadnou dopravou. K té se také váže novinka, kterou navrhuje magistrát města.

Podle informací serveru iDnes.cz jde o návrh nového ceníku v parkovacích zónách, které mají výrazným způsobem zvýhodňovat majitele karet pro rezidentní parkování. Pokud si totiž pořídí roční nepřenosný kupon na MHD (Opencard) za 3650 korun, bude je roční parkování v celé městské části stát jenom 700 korun. Celkově zaplatí 4350 korun, tedy naprosto stejně, kolik by nově museli uhradit za roční parkování bez Opencard.

Podle místostarostky Prahy 3 Lucie Vítkovské se jedná o nehoráznost, kterou chce magistrát dotovat nedávno zlevněnou Opencard. Starosta Prahy 5 Radek Klíma zase serveru iDnes.cz sdělil, že je nesmysl nutit řidiče kupovat si kupon na MHD dramatickým zvýšením ceny parkování. A má pravdu.

Jenže náměstek primátorky Krnáčové je jiného názoru. Změna ceníku prý údajně nikoho neznevýhodňuje, ale naopak zvýhodňuje toho, kdo chce vedle parkování v městské části jezdit také MHD. Cílem této akce je podpořit v řidičích názor, že je lepší nejezdit autem a raději využívat MHD. To je ale podle iDnes.cz dvousečná zbraň – město totiž naštvalo nejen starosty městských částí, ale podobné to bude také s řidiči bez Opencard. Ti totiž budou muset za rezidentní stání ročně zaplatit nesrovnatelně více.

Jan Mička
Diskuze (45)
1. 8. 2015 19:59
Re: Nesmysl kombinovaný s nesmyslem
No já si myslím že prioritní by mělo být to aby si majitelé nemovitostí a aut zajistili trvalé parkování v místech kde se pravidelně vyskytuji, a jsem přesvědčen že každý normální človek se o to snaží. A v těch málo lokalitách kde by to nemělo jiné řešení, bych skutečně prodal nebo dlouhodobě pronajal část veřejné vozovky, která by podle mě měla primárně sloužit naopak pouze na krátkodobé stání. Příkladů v zahraničí je dost, faktem je že všechny řešení a varianty mají stejného jmenovatele - bude to vždy stát peníze, což je kámen úrazu v myšlení mnoha čechů kteři nějak nabyli marného dojmu že veřejná prostranství a ulice jsou všech a tedy zadarmo.
1. 8. 2015 19:53
Re: 700?
No dřív to tak fungovalo určitě, pamatuju jak byly cenné kontakty na stařenky bydlící v lukrativních bytech v centrech (pozůstatky OPBH) které samozřejmě auto neměli a dala se tak na jejich "poukaz" získat karta. Ale před pár lety to naopak nešlo, auto muselo být psané na toho člověka s trvalým pobytem v daném místo a to muselo sedět i v techničáku (jakási obrana před přespolníma co jezdi do Prahy za prací, v pondělí odstavili auto přímo před domem a zbytek týdne to blokovalo parkovácí stání), a je faktem že po zavedení jsem viděl prázdné ulice, protože v nékterých lokalitách mělo trvalé bydliště málo lidí. Dneska je to asi zase jinak, ale už jenom to že se to pořád mění považuju za znak blbě vymyšleného systému, a obcházení předpisů stylem uplácení majitelů nemovitostí(resp.tahání karet skrze ně) se mi prostě jako dlouhodobé řešení nezdá.
Ale jak říkám, ruku v ruce s tím jak to budou rozšiřovat ten problém vygraduje velmi rychle.
1. 8. 2015 18:26
Re: Nesmysl kombinovaný s nesmyslem
Samozřejmě, tahle možnost byla už před modrými zónami. A v té ulici dodnes modrá zóna není, pokud vím (i když o tom myslím uvažují, ale mne se to dávno netýká). Nevidím důvod, aby to nešlo i v modré zóně. Původně jsem reagoval na to, že bys chtěl systém, který ti umožní si to místo pronajmout. A takový systém tu byl před modrými zónami. Jestli funguje i v nich, nevím.

Ano, bavíme se hlavně o fyzických osobách. U firem může být problém počet stání. Předpokládám, že budou mít nějakou kvótu na to, jakou část parkovacích míst v dané oblasti můžou pronajmout. Tady se nabízí, že by tu kvótu mohli v modrých zónách pro rezidenty zvednout. Osobně bych radši zaplatil 50 tisíc za rezervované místo než 36 tisíc za možnost hrát ruletu (pokud je v daném místě parkování problém). :-) A firmy spíš mají prostředky na to, aby si parkování zajistily nezávisle. Také bych se nechtěl spoléhat na pronájem od města, ale někde nic lepšího není. A věřím, že jsou místa, kde se tomu budou bránit.
1. 8. 2015 18:10
Re: 700?
A věřím tomu, že to tak funguje. Matně si vzpomínám, že jsem něco zaslechl o tom, jak si musí nájemci zařizovat karty přes vlastníky. Víš co, má to být zóna pro rezidenty, nějaké omezení tam tedy být musí.

Tak tohle platí již delší dobu a od začátku jsem kritizoval nesmyslnost systému, který není celopražský. Protože lékaře atp. můžeš mít různě po Praze, ne jen v místě bydliště. A vtipné je to na hranicích. Já to vyřešil (z části) motorkou. Není to ideální řešení, ale je rychlá, funguje velmi dobře v zácpách a stát s ní mohu v jakékoli zóně bez karet a placení.
1. 8. 2015 17:23
Re: 700?
No to jsem našel taky, ale tím pádem je to zase omezené, a kdokoliv si jí teda koupit nemůže... Ale to je jen třešnička na dortu, ono tím jak se zóny rozšiřují to dřive či později padne celé samo, protože vlastně všechno bude v nějaké zóné, a tím pádem budou muset auta dostávat více karet (jinak by člověk nemohl dojet ani do práce ležíci v jiné ZPS a pod.), a jakmile začnou mít auta více karet, tak zase padá ten systém jako takový... Což je jedině dobře, protože stávající systém je paskvil.