Protest proti běžencům u českých hranic přerostl v násilnosti

10 zraněných v Sasku

Protest proti běžencům u českých hranic přerostl v násilnostiNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Přes deset zraněných včetně policistů si vyžádala páteční demonstrace v saském Heidenau nedaleko českých hranic, která z původně poklidného protestu proti přijímání běženců přerostla v noční násilnosti. Policie oznámila, že jeden ze zraněných policistů utrpěl vážné poranění hlavy, uvedla rozhlasová stanice MDR. 

Účastníci demonstrace v polabském městě protestovali proti očekávanému příjezdu asi 250 běženců do vybudovaného městského uprchlického centra. Protest, mezi jehož účastníky byli i příznivci krajní pravice, se následně vyhrotil, když dav zablokoval příjezdovou silnici.

Na zasahující policisty dopadaly lahve, kamení i dělobuchy. Policie nakonec použila slzný plyn, aby demonstranty vytlačila a umožnila autobusům s běženci volný průjezd. Situace se uklidnila až po půlnoci. 

Čtěte také o aktuálním dění v Makedonii: Pláč za ostnatným drátem. 5000 uprchlíků přespalo v dešti

Přesný počet zraněných není znám. Německý červený kříž uvedl, že ošetřil asi desítku lidí, většinou policistů. O další zraněné pečovali jiní zdravotníci. 

Čtěte také: Na Rozvadov mířila dodávka s 48 běženci. Řidič před policií utekl

Německo se letos potýká s mimořádnou uprchlickou vlnou. Podle vládní prognózy dorazí letos do země až 800.000 běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014. Nejpočetnější skupinou jsou Syřané. Příliv běženců vyvolává i napětí v německé společnosti. Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku. 

Čtěte také: 

Frustrace a hněv na hranici. Policie ochromuje migranty granáty

‚Slzy přicházejí znovu a znovu.‘ Fotograf o slavné fotce uprchlíka

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články