Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Sportage živě (+video)

Jan Mička
Diskuze (33)
Nová Kia Sportage zaujme především atraktivním vzhledem a dostatkem vnitřního prostoru.

Čtvrtá generace Kie Sportage je jednoznačně jedním z nejpovedenějších automobilů letošního frankfurtského autosalonu. Vůz jsme si v krátkosti prohlédli už během včerejšího nultého dne, teprve dnes ale došlo na detailnější prohlídku interiéru.

Ve srovnání s minulou generací, kterou považuji za jedno z nejlepších SUV daného segmentu, je znát výrazný posun ve filozofii designu. Jen málokdo by si při pohledu na přední část nepřipomenul současné Porsche Cayenne, mohutná záď ale spíše směřuje ke konkurenční automobilce Hyundai. Líbí se mi nápadité provedení mlhových světel, dvojice bytelných koncovek výfuku a celkově čistý celek bez zbytečných kudrlinek a příkras. Je to zkrátka takový tereňák do města.

Video se připravuje ...

Kokpit je spíše evolucí současné generace, přidal však na robustnosti a na první pohled působí hodně kvalitním dojmem. Horní část přístrojové desky se trochu podobá té v Jeepu Renegade, spodek s přehledně uspořádanými tlačítky je ale jasná Kia. Automobilka ve Frankfurtu představila to nejlepší, ve vystavovaných exemplářích proto nechybělo kvalitní kožené čalounění sedadel, esteticky velmi povedené doplňky v barvě klavírního laku nebo dotykový displej multimediálního systému s vlastním wi-fi hotspotem. Stejně jako u předchůdce bychom se na našem trhu měli dočkat komunikace v českém jazyce.

Uvnitř si na prostornost rozhodně stěžovat nebudete. Široké spektrum výškového nastavení řidičova sedadla umožňuje vysoký posaz a pocit „být nad věcí“. Nebo naopak vyloženě nízkou, řekl bych až sportovní polohu. V oblasti loktů jsme naměřili podobné hodnoty jako u předchůdce (1520 milimetrů vpředu a 1500 vzadu), celkově ale zadní lavice pojme spíše jen dva dospělé cestující. K nastupování nelze mít jedinou výhradu, vystupování ze zadní části ale trochu omezují výraznější podběhy zadních kol.

Nová Kia Sportage nebude na štíru ani s praktičností. Pod elektricky výklopné zadní víko se vejdou i dlouháni, je ale nutné počítat s nákladovou hranou ve výšce 740 milimetrů. Dno je na první pohled mělké, stačí však zvednout praktickou podlážku a objevíte další prostor pro uložení drobností. Základní objem zavazadelníku činí 503 litrů (s dojezdovou rezervou 491 litrů), což je ve srovnání s předchůdcem o plných 38 litrů více. Vůz za tento nárůst vděčí především zvětšení šířky prostoru o 30 milimetrů.

S novou Kiou Sportage se na českém trhu setkáme v prvním kvartálu příštího roku. Ceny zatím známy nejsou, dočkáme se až v lednu.

Jan Mička
Diskuze (33)
Avatar - chalan66
15. 9. 2015 23:57
SKLAMANIE
Toľko nesúrodosti na prednej časti, tak to chce talent ! Je to fakt nepodarené a KOREA ako vyšitá ! Európsky pôsobí skôr starší model, ktorý je stále pekný a dokonca krajší ako toto. Nepozerajte na LED svetlá v zadu, to je dnes bežné, ale ten predok, to je fakt HNUS a ani interier sa nemá čím chváliť, ! Tak ešte pred 10 rokmi ....
Avatar - Luki5
15. 9. 2015 23:47
Sportage x Tucson
Zepředu se mi to vůbec nelíbí za to :no: (Hyundai Tucson se jim vice povedl) zezadu to vypadá dobře a co se týče interiéru :yes: Já kdybych se měl rozhodovat mezi touhle Sportage a Tucsonem, tak bych zvolil Tucson, zepředu mi ta KIA nesedi, i když Tucson má horší interiér ;-\
Avatar - bystron
15. 9. 2015 23:18
Re: Ja v tom vidim Trabanta
jo žába křízená s trabantem >:D korejci jsou za zenitem, kopírovat už nemají co, takže přichází pozvolný pád
Avatar - Dylan McKay
15. 9. 2015 22:34
Re: Když dva dělají totéž
KIA se mi osobně líbila uvnitř více. Tiguan je jako starý traktor s volantem na dlouhé tyči. Máš kolem sebe hodně místa, ale něco tam chybí.
Avatar - Auto CZ
15. 9. 2015 21:48
Ja v tom vidim Trabanta
ale uplne vole je to podobne tomu bakelitaku :-!