Česko 4:0 Rakousko

Lewis Hamilton využil zaváhání Nico Rosberga a vyhrál Velkou cenu Japonska

Štěstí v neštěstí, asi tak lze nepřesněji popsat působení Nica Rosberga v letošním ročníku mistrovství světa vozů formule 1. Německému pilotovi Mercedesu totiž spadlo do náruče hodně bodů, o které se nemusel vinou soupeřů nijak zasloužit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brit Lewis Hamilton se raduje z vítězství ve Velké ceně Japonska

Brit Lewis Hamilton se raduje z vítězství ve Velké ceně Japonska | Zdroj: Reuters

Když měl ale ukázat své síly sám přímo na trati, většinou v souboji se svým jediným velkým rivalem zklamal. A platilo to i dnes ve Velké ceně Japonska.

Hned jak se na startu v Suzuce zahřály motory monopostů, bylo už de facto o vítězi jasno. Nico Rosberg nedokázal udržet první místo z kvalifikace ani do první zatáčky a přes něj se k údivu všech prohnali hned tři soupeři. V jejich čele kdo jiný než týmový kolega z Mercedesu Lewis Hamilton.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton využil zaváhání týmového kolegy Nico Rosberga a vyhrál Velkou cenu Japonska

„Podezřívám Hamiltona, že mu k jeho psychické pohodě pomáhá až trestuhodná psychická nepohoda Rosberga. Start závodu ukázal enormní rozdíl v mentálním rozpoložení jezdců Mercedesu,“ všiml si Tomáš Richter.

„Osobně jsem zklamán skoro až hendikepem a nedostatkem sebevědomí na úrovni takového špičkového sportovce, jakým pilot formule 1 bezpodmínečně je,“ volí po posledním závodě hodně ostrá slova na adresu Rosberga televizní komentátor formule 1 Tomáš Richter.

Ta jsou ale na místě a německý syn slavného otce to ví nejlépe. Po té, co projel cílem druhý s 19ti sekundovou ztrátou na Hamiltona, jeho vysílačka mlčela. U týmového kolegy naopak.

Tým děkoval Hamiltonovi a muž, který v Suzuce 41. vítězstvím v kariéře dohnal legendu formule 1 Ayrtona Sennu děkovná slovíčka zase vracel druhé straně. Přitom poté, co loni Rosberg prohrál těsně právě s Hamiltonem v boji o titul, čekali letos všichni experti velkou Němcovu odplatu.

„Hlavní problém je v psychice. Rosberg má z Hamiltona příliš velký respekt. Ten ho svazuje a je to uzavřený kruh. Čím víc Rosberg chce, tím méně mu to jde,“ naznačuje Tomáš Richter to, že ve své vlastní hlavě možná Rosberg vzdal letošní boj o titul už dopředu.

Do konce sezóny přitom zbývá ještě pět Velkých cen a rozdíl mezi oběma piloty je v uvozovkách ‚jen‘ 48 bodů.

Přesto v zákulisí formule 1 se aktuálně už nemluví tolik o souboji Hamiltona s Rosbergem o mistrovský titul. Zaváhání rodáka z Wiesbadenu totiž bylo už více než dost a to, že Rosberg není nijak výjimečným pilotem, ukázal i závod v Japonsku.

„Vettel byl za Rosbergem v cíli s malou ztrátou. To znamená, že velký rozdíl, který Hamilton ukazuje je v jezdci, nikoliv v autě. Bohužel Hamilton si v pohodě dokrouží pro titul mistra světa a zajímavé tak bude sledovat výkony Ferrari a Red Bullu,“ nachází Richter přeci jen jisté důvody, proč sledovat i zbytek letošní sezony, která skončí, vysoce pravděpodobně triumfem Hamiltona 29. listopadu v Abu Zabí.

Velká cena Japonska v Suzuce, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:28:06,508 (prům. rychlost 209,381 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -18,964, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -20,850, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -33,768, 5. Bottas (Fin./Williams) -36,746, 6. Hülkenberg (Něm./Force India) -55,559, 7. Grosjean (Fr./Lotus) -1:12,298, 8. Maldonado (Ven./Lotus) -1:13,575, 9. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1:35,315, 10. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1 kolo.
Pořadí MS (po 14 z 19 závodů): 1. Hamilton 277 b., 2. Rosberg 229, 3. Vettel 218, 4. Räikkönen 119, 5. Bottas 111, 6. Massa (Braz./Williams) 97, 7. Ricciardo (Austr./Red Bull) 73, 8. Kvjat (Rus./Red Bull) 66, 9. Grosjean 44, 10. Pérez (Mex./Force India) 39.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 506, 2. Ferrari 337, 3. Williams 208, 4. Red Bull 139, 5. Force India 77, 6. Lotus 60, 7. Toro Rosso 44, 8. Sauber 26, 9. McLaren 17.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme