Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Po Islámském státu už i Trump. Anonymous zaútočili na stránky prezidentského kandidáta

USA

  18:27
WASHINGTON - Nejen Islámský stát, ale už i Donald Trump se stal terčem hackerů z hnutí Anonymous. Poté, co přišel s nápadem zakázat lidem vyznávající islám vstoupit do USA, hnutí zveřejnilo video, v němž politika varuje před dopadem jeho slov, které údajně nahrávají Islámskému státu.

V krátkém videu skupina Anonymous oznámila zahájení boje proti ISIS. foto: Reuters

Anonymous vyhlásili válku ISIS. Začali zveřejňovat informace o bojovnících

„Tahle politika bude mít obrovský vliv,“ říká muž v masce Guye Fawkese na zveřejněném videu. „To je to, co ISIS chce. Varovali jsme vás, Donalde Trumpe,“ vzkazují hackeři kontroverznímu politikovi s tím, že čím více budou Spojené státy útočit na muslimy, tím lépe a snáze bude ISIS rekrutovat sympatizanty.

Tímto videem hnutí spustilo operaci nazvanou #OpTrump. Následoval útok na internetové stránky Trumpovy značky New York City Skyscraper, která v pátek asi hodinu nefungovala. Anonymous posléze na twiteru svůj čin potvrdili. „Stránka Trump Towers NY byla sundána jakožto vyjádření proti rasismu a nenávisti,“ uvedl server CNN.

Anonymous takto reagovali na Trumpovu výzvu, aby USA nevpouštěly na své území všechny muslimy a to včetně turistů. K tomuto apelu se odhodlal poté, co v kalifornském Bernardinu dva lidé zastřelili 14 lidí. Dle výsledků vyšetřování byl jejich čin inspirován radikálním islámem.

V hledáčku Anonymous se v poslední době přitom ocitl rovněž Islámský stát. V prohlášení z listopadu tohoto roku mu hackeři vyhlásili válku a následně zveřejnili osobní informace o podezřelých teroristech. Nabourali tehdy asi 5500 twitterových účtů.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...