Živě: Los Angeles uzavřelo školy kvůli teroristické hrozbě, zřejmě šlo o planý poplach

Živě
Dění související s bezpečnostní situací a bojem s Islámským státem jsme sledovali v online reportáži.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington/Moskva/Damašek - Saúdská Arábie oznámila vytvoření islámské vojenské koalice pro boj proti terorismu.

Celkem 34 zemí, včetně Egyptu, Kataru či Malajsie a Pákistánu, chce bojovat proti terorismu ve všech jeho formách.

Dění související s bezpečnostní situací v Evropě a bojem s Islámským státem jsme sledovali v online reportáži.

Svět po teroristických útocích v Paříži:

Živě
Aktualizovat reportáž
23:55

Demokratický zástupce ve Sněmovně reprezentantů a člen výboru pro kontrolu výzvědných služeb Schiff uvedl, že výhružka v Los Angeles byla podle všeho falešná a že šlo o špatný vtip.

22:30

V hlavním městě Mali se dnes necelý měsíc po teroristickém útoku znovuotevřel luxusní hotel Radisson Blu, kde koncem listopadu zemřelo 22 lidí. Informoval o tom server BBC. Slavnostního otevření hotelu v Bamaku se zúčastnil i prezident Ibrahim Boubacar Keita. Mali útok stále vyšetřuje a snaží se dopadnout pachatele, zatím však byli zatčeni jen dva lidé. Prokuratura v pondělí oznámila, že útočníci byli nejspíš Somálci. K činu se už přihlásily tři islamistické skupiny, mimo jiné skupina Murábitún, napojená na Al-Káidu, a také další odnož této mezinárodní teroristické sítě, která si říká Saharský emirát. Hotel v centru Bamaka posílil bezpečnostní opatření - hosty nyní bude střežit dvakrát početnější ochranka a zaměstnanci budou mít přímé napojení na policii.

Malijské bezpečnostní složky míří k hotelu Radisson Blu v Bamaku, který obsadili ozbrojenci.
Malijské bezpečnostní složky míří k hotelu Radisson Blu v Bamaku, který obsadili ozbrojenci. | Foto: Reuters
21:41

Nejmenovaní zástupci federálních úřadů sdělili agentuře Reuters, že v Los Angeles šlo s nejvyšší pravděpodobností o planý poplach. Zcela opačný přístup k obdobné výhrůžce zvolily dnes úřady v New Yorku, kde navzdory hrozbě zůstaly školy otevřené.
"Na té výhrůžce nebylo nic uvěřitelného. Zněla velmi neohrabaně," prohlásil newyorský starosta Bill de Blasio, který ujistil všechny rodiče, že ve školách nehrozí žádné nebezpečí. Newyorská policie si neodpustila kritickou poznámku na adresu kalifornských kolegů, kteří prý zareagovali přehnaně. "Los Angeles má obrovské množství škol. Narušit denní program půlmilionu školáků a jejich rodičů na základě anonymního emailu... to pokládám jednoznačně za přehnané," řekl newyorský policejní komisař William Bratton.
Starosta Los Angeles i tamní policejní šéf rozhodnutí hájili s tím, že bezpečnost má i s ohledem na nedávné útoky v Paříži a San Bernardinu prioritu.

18:41

Kromě Los Angeles registrovaly hrozbu bombovým útokem i školy v New Yorku, kde je vůbec největší veřejný školský systém v USA. Policie však hrozbu vyhodnotila jako nedůvěryhodnou a školy zůstaly otevřeny.

18:36

Jeden z členů losangeleské školské rady obdržel podle AP elektronickou cestou hrozbu, jejíž reálnost nyní úřady prověřují. Podle mluvčí úřadu Shannon Haberové přišel e-mail z počítače s takzvanou IP adresou registrovanou v německém Frankfurtu. "Je to zřídka vídaná hrozba. Netýká se jedné, dvou ani třech škol, ale mnoha škol," uvedl manažer Ramon Cortines zodpovědný za bezpečnost škol, který se po vyhodnocení situace raději rozhodl pro uzavření všech veřejných vzdělávacích zařízení všech stupňů. Podle členů rady nebudou školy otevřeny dříve, než bude jisté, že nebezpečí pominulo.

18:31

Podle zatím nepotvrzených informací přišla bombová výhružka emailem z IP adresy, která vede do Německa.

17:58

Podle expertů oslovených CNN stojí nyní policie před téměř nemožným úkolem. Hrozba se prý přímo týkala školních batohů či skříněk, kam si děti ukládají své věci. Prohledat je ve všech školách v Los Angeles a dvou desítkách menších měst, které do místního školského systému patří, je během jediného dne i při nasazení všech pyrotechniků v Kalifornii nemožné, myslí si znalci.

17:55

Policie v Los Angeles nyní hrozbu vyhodnocuje, školy budou pravděpodobně uzavřeny celý den. Zhruba tisícovku škol v širší oblasti druhého největšího amerického města navštěvuje přes půl milionu studentů. Podle úřadů jde přinejmenším v Kalifornii o první bezpečnostní akci v podobném měřítku.

17:17

Turecká policie zatkla Syřana, kterého podezírá z plánování sebevražedného útoku na americký konzulát v Istanbulu. Muž se podle tureckých médií hlásí k Islámskému státu.

16:35

Francie nasadila při bombardování Islámského státu střely s plochou dráhou lety, oznámila agentura AFP.

16:22

Los Angeles uzavřelo všechny školy kvůli obavám z teroristického útoku.

Jeden z členů losangeleské školské rady obdržel podle agentury AP elektronickou cestou hrozbu, jejíž reálnost nyní úřady prověřují. Uzavření všech škol bylo provedeno z bezpečnostních důvodů. Podle členů rady nebudou školy všech stupňů otevřeny dříve, než bude jisté, že nebezpečí pominulo.

 "Dnes potřebujeme spolupráci celého Los Angeles. Potřebujeme, aby rodiny a sousedé spolupracovali s našimi školami a zaměstnanci, abychom si byli jisti, že jsou školy bezpečné," řekl na tiskové konferenci předseda školské rady Steve Zimmer.

16:20

Ministři obrany Ruska a USA Sergej Šojgu a Ashton Carter dnes telefonicky hovořilo o koordinaci leteckých úderů v Sýrii. Oznámilo to ruské ministerstvo.

16:16

Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr nevyloučil, že by Saúdská Arábie vyslala pozemní jednotky proti Islámskému státu. Vzhledem k tomu, že se saúdské jednotky angažují již několik měsíců ve válce v Jemenu, je jejich zapojení v Sýrii nepravděpodobné.

15:06

Zaorálek podpořil i záměr Evropské komise na vznik silné pohraniční stráže a jednotek, které by mohly zasahovat v případě vážných incidentů. "Za sebe mohu říci, že bych za každou cenu preferoval vytvoření takovéto silné stráže. Poučení z poslední doby ukazuje, že to musí být něco, co bude fungovat jednoznačně, razantně a rychle. Pokud Evropa něco zásadně nezmění, tak to může byt něco, co by mohlo ohrozit volné hranice mezi státy," prohlásil.

15:03

 Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přivítal vytvoření koalice arabských států, které oznámila Saúdská Arábie. "Stále jsem čekal větší aktivitu a iniciativu. Připadá mi, že mají určitý dluh v tom, aby se dohodli, že to, čeho jsme svědky v takzvaném Islámském státu, není pravá tvář islámu. Oni by měli říct jasné ne a měli by být jasnými tahouny tažení proti takzvanému Islámskému státu," poznamenal šéf diplomacie.

zaorálek
zaorálek | Foto: DVTV
14:37

Ještě k zadržení německého islamisty Svena Laua. Jde o konvertitu k islámu, který se radikalizoval pod vlivem bývalého juniorského šampiona Německa v boxu Pierra Vogela. Jednoho z vůdců německé radikální (salafistické) komunity. Lau se narodil v Mönchengladbachu u nizozemských hranic, žije ve Wuppertalu. Tam patří k exponentům takzvaných šaríatských hlídek. Tvoří je dobrovolníci, kteří na ulici přemlouvají lidi, aby nechodili do barů a nepili alkohol. V minulosti byl podezřelý z toho, že provádí mezi německými muslimy nábor pro džihádisty v Sýrii. Sám tvrdí, že pouze organizuje humanitární pomoc.

14:00

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve dnes zároveň oznámil, že kvůli útokům se od vyhlášení výjimečného stavu 14. listopadu uskutečnilo 2700 domovních prohlídek a 287 lidí je v domácím vězení.

Cazeneuve také kritizoval Evropskou unii, že v boji proti terorismu "se příliš pomalu rozhoduje".

13:57

V rámci vyšetřování listopadových teroristických útoků v Paříži dnes v pařížském regionu francouzské úřady zatkly devětadvacetiletého muže.

Byla na něj uvalena vazba a vyslýchají jej agenti bezpečnostní služby, informovala agentura AFP s odvoláním na policejní zdroje.

13:42

Němci zadrželi jednoho z nejvýznamnějších německých islámských kazatelů pro podezření z podporování syrské teroristické organizace napojené na Al-Káidu.

Uvedl to server Deutsche Welle s tím, že zadržený Sven Lau je známý jako vůdce takzvané "policie šaría" ve městě Wuppertal.

13:08

Saúdská Arábie je rovněž součástí koalice vedené Američany, která bojuje proti hnutí Islámský stát v Sýrii. Rijád také podniká na podporu jemenského prezidenta letecké údery proti šíitským povstalcům v Jemenu.

13:07

Islámskou vojenskou koalici pro boj s terorismem, jejíž vytvoření oznámila Saúdská Arábie, tvoří kromě Rijádu i Bahrajn, Bangladéš, Benin, Čad, Komory, Džibutsko, Egypt, Gabon, Guinea, Pobřeží slonoviny, Jordánsko, Kuvajt, Libanon, Libye, Malajsie, Maledivy, Mali, Maroko, Mauritánie, Niger, Nigérie, Pákistán, palestinská samospráva, Katar, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Súdán, Togo, Tunisko, Turecko, Spojené arabské emiráty a Jemen. Dalších deset "islámských zemí", mezi nimi také Indonésie, prý vyjádřilo koalici svou podporu, uvedla agentura SPA.

13:00

Letadlo brazilské společnosti TAM Airlines na trase z Madridu do brazilského Sao Paula se muselo v noci na dnešek vrátit do španělské metropole.

Způsobila to bombová hrozba, která se ale nakonec ukázala jako falešná. Oznámila to mluvčí společnosti AENA, která provozuje letiště ve Španělsku.

11:42

Záběr z evakuace školy v jedné ze syrských vesnic....

11:05

Americký ministr obrany Ash Carter přiletěl do Turecka, kde chce hledat nové způsoby boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii.

Carter odletěl do Turecka po pondělním jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou a Národní bezpečnostní radou v Pentagonu. Obama ho pověřil, aby přímo na Blízkém východě zajistil ještě větší aktivitu koaličních armád.

10:26 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Ruská intervence v Sýrii neprobíhá tak, jak si Kreml naplánoval. A politici ani generálové nejsou spokojeni. Vyplývá to ze zatím opatrných výroků, pronesených například poradcem ruského ministerstva obrany nebo izraelským ministrem obrany.

Od začátku bombardování syrských povstalců 30. září se fronta mezi nimi a armádou prezidenta Bašára Asada příliš neposunuje. Režimní vojáci dobyli dvě letecké základny, několik vesnic a kopců, ale na zásadní průlom a zvrat ve válce to nestačí. Naopak rebelové dobyli části provincie Hamá.

Záběr ruského bombardéru Tupolev TU-22 během útoku nad Sýrií.
Záběr ruského bombardéru Tupolev TU-22 během útoku nad Sýrií. | Foto: Reuters
10:02

Syrský prezident Bašár Asad začátkem příštího roku navštíví Írán. Do Teheránu by měl přiletět 10. ledna a podle serveru Iran Frontpage bude s představiteli teokratického režimu jednat o "světovém mírovém plánu pro Sýrii".

Bašár Asad.
Bašár Asad. | Foto: Reuters
9:59

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes v Moskvě na úvod schůzky se svým ruským kolegou Sergejem Lavrovem vyjádřil naději, že se podaří pokročit při překonávání rozporů ohledně řešení syrské krize. Lavrov doufá, že Kerryho návštěva bude "konstruktivní".

"Je ku prospěchu celého světa, když velmoci s dlouhou historií vzájemných vztahů jsou schopny nalézt společnou řeč. Doufám, že ji dnes budeme s to najít," řekl Kerry.

Podotkl, že prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin dali najevo, že si přejí dosáhnout pokroku v Sýrii a také vyřešit ukrajinskou krizi. "Ačkoliv máme rozdílné názory, jsme schopni nad jednotlivými problémy účinně spolupracovat."

9:07

Saúdský ministr financí Muhammad bin Salmán Saúd vysvětlil, že v noci oznámený vznik koalice islámských zemí je důležitý, protože islámský extremismus poškozuje islámský svět. "V současnosti bojuje každá muslimská země proti terorismu individuálně. Proto je koordinace velmi důležitá."

Koalice se podle něj zaměří nejen na boj s Islámským státem, ale i dalšími teroristickými organizacemi.

8:46 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Francouzský premiér Manuel Valls nedávno varoval, že islamisté mohou na Evropu zaútočit chemickými či biologickými zbraněmi. Jiří Gajdoš, ředitel aliančního Centra ochrany proti zbraním hromadného ničení, si něco takového dokáže jen těžko představit.

Teroristé však mají jiné možnosti, upozorňuje. Nahradit je mohou například průmyslovými chemikáliemi - třeba chlorem. "Důsledky takového útoku, pokud by ho doprovázelo davové šílenství lidí, by byly tragické," tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz jeden z předních aliančních expertů na zbraně hromadného ničení.

7:53

Americký ministr zahraničí John Kerry je v Moskvě. Cíl jeho návštěvy je jasný - pokusit se překonat rozdíly, které mezi USA a Ruskem panují kolem politického řešení války v Sýrii.

Washington trvá na odchodu současného prezidenta Bašára Asada, což by podle něho zefektivnilo i boj proti Islámskému státu. Moskva, coby jeden z Asadových nejbližších spojenců, naproti tomu trvá na tom, že prezident byl zvolen lidem a nemůže být jen tak odstraněn.

Americký ministr zahraničí John Kerry hovoří po telefonu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem ze svého hotelu v Káhiře.
Americký ministr zahraničí John Kerry hovoří po telefonu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem ze svého hotelu v Káhiře. | Foto: Reuters
7:10

Ministr obrany Muhammad bin Salmán Saúd na tiskové konferenci řekl, že země chtějí bojovat proti terorismu v Iráku, Sýrii, Libyi, Egyptě a Afghánistánu. Nabídl však pouze několik málo konkrétních údajů o tom, jaký by měl být vojenský postup.

Zdůraznil, že akce v Sýrii a Iráku budou koordinovány s akcemi předních světových velmocí a mezinárodních organizací, napsala agentura Reuters.

7:07

Cílem skupiny je podle prohlášení boj proti terorismu ve všech jeho formách. Členové aliance chtějí chránit islámský národ před zlem všech teroristických skupin a organizací, které způsobují smrt a korupci na zemi a jejichž cílem je terorizovat nevinné.

7:06

Na seznamu jsou arabské země jako Egypt, Katar, Spojené arabské emiráty, islámské země jako Turecko, Malajsie a Pákistán, země Perského zálivu a africké země.

Šíitský Írán, odvěký rival sunnitské Saúdské Arábie o vliv v arabském světě, na seznamu není.

7:05

Saúdská Arábie oznámila vytvoření islámské vojenské koalice pro boj proti terorismu, jejímiž členy je 34 států. "Země zde zmíněné se rozhodly vytvořit vojenskou alianci vedenou Saúdskou Arábií pro boj proti terorismu se společným operačním centrem se sídlem v Rijádu, pro koordinaci a podporu vojenských operací," uvádí se v prohlášení.

7:00

Obamovu strategii protiteroristického boje podle průzkumů zveřejněných po nedávném teroristickém útoku v kalifornském San Bernardinu považuje za úspěšnou jen zhruba třetina Američanů.

6:57

V syrském konfliktu doposud zemřelo 687 zdravotníků, tvrdí americká asociace Lékaři za lidská práva (PHR). V 95 procentech případů je podle ní na vině režim prezidenta Bašára Asada.

6:46

Šéf Bílého domu označil útoky koalice vedené USA za úspěšné, neboť podle něho vedly k významným územním ztrátám IS, který jen v Iráku přišel o 40 procent dříve ovládané plochy.

Obama rovněž připomněl, že během nedávných útoků zemřelo několik vůdců organizace včetně muže označovaného za ministra financí IS. "Vůdci ISIL se nemohou skrývat, náš vzkaz pro ně zní 'jste další na řadě'," oznámil prezident, přičemž použil jednu ze zkratek užívaných pro Islámský stát.

6:44

Teroristé z organizace Islámský stát (IS) čelí dosud nejtvrdším zásahům ze strany koalice vedené Spojenými státy a ztrácejí velké části dříve kontrolovaného území. Prohlásil to americký prezident Barack Obama během návštěvy Pentagonu, kterou podniká jen velmi zřídka.

Obama v projevu zároveň uvedl, že pověřil ministra obrany Ashtona Cartera, aby přímo na Blízkém východě zajistil ještě větší aktivitu americké armády.

Foto: Reuters
6:37

Dva Švédy, kteří se v roce 2013 zapojili do bojů v Sýrii, soud v Göteborgu poslal za terorismus na doživotí do vězení. Na svém webu o tom informoval švédský rozhlas Sveriges Radio.

Prokuratura soud přesvědčila, že muži se aktivně podíleli na mimosoudní popravě dvou vězňů. Záběry z vražd posloužily jako jeden z hlavních důkazů viny. Rozsudek není pravomocný. Obhájci obou obžalovaných, kteří svou vinu před soudem popřeli, už dali vědět, že se proti verdiktu odvolají.

6:32

Rusko na poslední chvíli zrušilo summit s Tureckem, na němž spolu měli dnes jednat prezidenti Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan. "Neuskuteční se, není naplánován," řekl v pondělí novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Schůzka byla naplánována v půli listopadu, ale o týden později Turci sestřelili na hranici se Sýrií ruský bombardér Su-24. Moskva na Ankaru uvalila sankce a přerušila diplomatické styky.

6:30 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Dobré ráno z pražské redakce Aktuálně.cz, odkud pro vás sledujeme dění kolem boje s Islámským státem.

Zahraničí ČTK Reuters Zahraničí, ČTK, Reuters
Aktualizováno 15. 12. 2015 23:59
 

Právě se děje

Další zprávy