Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a CNG autobusy pro Kolumbii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Celkem 147 autobusů Scania s motory spalujícími stlačený zemní plyn zamíří do provozu v rámci nového systému hromadné dopravy v kolumbijské Cartageně.

Scania byla v letošním roce vybrána jako výhradní dodavatel vozidel a jejich servisu pro dvě hlavní linky nového systému Bus Rapid Transit (BRT) v Cartageně. V současnosti míří na linky první vozidla, která budou provozována společnostmi Sotramac a Transambiental.

Systémy BRT se skládají z jednoho nebo více vlastních jízdních pruhů, na nichž jezdí autobusy ve vysoké frekvenci a na které je navázáno několik přípojných tratí. V Kolumbii je tento systém zaveden například v hlavním městě Bogotá.

Cartagena je prvním městem v Kolumbii, kde budou linky BRT obsluhovány výhradně autobusy s motory spalujícími stlačený zemní plyn. Podle zástupců Scanie i samotného města toto řešení významně přispěje ke snížení emisí škodlivých výfukových plynů produkovaných právě vozidly městské hromadné dopravy.

Z celkového počtu 147 autobusů bude v barvách společnosti Sotramac provozováno celkem 58 vozidel v podobě 18-metrových kloubových autobusů s kapacitou 160 cestujících. V barvách společnosti Transambiental bude sloužit 89 autobusů s celkovou délkou 12 metrů.

K pohonu těchto autobusů poslouží přeplňované řadové pětiválce o zdvihovém objemu 9300 cm3 pracující se zážehovým cyklem a splňující emisní normu Euro 6. V případě 18-metrových vozidel budou motory disponovat výkonem 235 kW, zatímco ve 12-metrových autobusech nabídnou 206 kW.

Všechny autobusy Scania provozované v Cartageně budou vybaveny komunikátorem, který zajišťuje spojení se systémem Scania Fleet Management. Tento systém nabízí kancelářské rozhraní pro komplexní monitorování provozu a analýzu údajů o vozidlech a řidičích.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)