Odpolední šok pro Bohuslava Sobotku a ČSSD: Andrej Babiš vás válcuje o 10 procent

25.02.2016 15:29

Nejnovější průzkum společnosti STEM nejspíš způsobí v Lidovém domě hodně špatnou náladu. Pokud by se nyní konaly volby do Sněmovny, nejenže by na celé čáře zvítězilo hnutí ANO, ale Babiš by se svými poslanci inkasoval o deset procent víc, než druzí sociální demokraté. Volební model STEMu potvrzuje i propad TOP 09. Kalouskovu stranu by volilo 6,5 procenta lidí.

Odpolední šok pro Bohuslava Sobotku a ČSSD: Andrej Babiš vás válcuje o 10 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Propad ČSSD, propad TOP 09 a další vzestup hnutí ANO. Takovou stručnou interpretaci umožňuje aktuální průzkum společnosti STEM. Podle volebního modelu by hnutí ANO získalo 29,2 procenta a druhá ČSSD téměř o třetinu méně, pouhých 19,7 procenta. Komunisté si drží stabilní pozici, získali by 13,6 procenta a třetí místo.

ODS by se ziskem 7,7 procenta skončila čtvrtá, TOP 09 s 6,5 procenty pátá a lidovci šestí. Volilo by je 6,4 procenta lidí. Další politické subjekty už by do sněmovny nepronikly. Nejtěsněji pod pětiprocentní hranicí zůstává hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se 4,4 procenty.

Volební model ukazuje i hypotetické počty sněmovních křesel. Hnutí ANO by zastupovalo 78 poslanců, ČSSD 49 poslanců, komunisty 30, ODS 16, KDU-ČSL 13 a TOP 09 11 poslanců.

Dobrou zprávou pro Andreje Babiše jsou i výsledky stranických preferencí, které hnutí ANO přisuzují 23 procent, což je o tři procentní body víc než před měsícem. Naopak od ledna spadla o tři procentní body sociální demokracie, jejíž preference jsou nyní na 15 procentech. Třetí komunisté dopadli oproti minulému měsíci úplně stejně, tehdy i nyní mají 11 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …