Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Šéf poslanců ČSSD: Pokud by Sobotka odvolal Babiše, ten by se mohl stát premiérem

Česko

  9:16
PRAHA - Kdyby premiér Bohuslav Sobotka navrhl kvůli kauze Čapí hnízdo prezidentovi Miloši Zemanovi odvolat vicepremiéra Andreje Babiše, mohlo by to skončit tím, že Babiš bude premiérem. V České televizi to ve středu večer řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Roman Sklenák poukázal přitom na sblížení mezi Zemanem a Babišem. K získání evropských peněz na Farmu Čapí hnízdo, které někteří opoziční politici vnímají jako dotační podvod, se dnes mimořádně sešla Sněmovna.

Babišovo přiznání: Farmu Čapí hnízdo vlastnily mé děti a bratr partnerky

Sklenák uvedl, že pokud by se Sobotka vypravil na Hrad se žádostí o Babišovo odvolání, tak je možné předpokládat odchod ANO z vládní koalice. „Určitě všichni si všímají určitého sblížení mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. A ono by to taky mohlo dopadnout tak, že by byla vyslovena nedůvěra této vládě a Andrej Babiš by byl třeba premiér,“ řekl šéf poslanců ČSSD. Zeman nynější vedení sociální demokracie, jejímž byl v minulosti předsedou, opakovaně kritizuje. Vřelé vztahy nemá zejména se Sobotkou.

Premiér podle Sklenáka nemůže Babišovo odvolání navrhnout i s ohledem na koaliční smlouvu, která návrh prezidentovi na jakoukoli personální změnu ve vládě podmiňuje souhlasem předsedy dané koaliční strany. Babiš by tak se svým odchodem z kabinetu musel souhlasit. Sklenák uvedl, že ČSSD nechce koalici rozložit, protože k vládnutí přistupuje zodpovědně. „V tuto chvíli nejsou důvody k tomu, abychom navrhovali nějakou rekonstrukci vlády,“ shrnul.

Průzkum k Čapímu hnízdu: 30 % lidí vnímá kauzu jako podvod a porušení zákona

Podezření na dotační podvod ohledně získání evropských peněz pro projekt Farmy Čapí hnízdo vyšetřuje česká policie i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert a následně změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele.

Díky změně majitele dosáhla farma na evropskou dotaci asi 50 milionů korun, kterou by podnik z rozsáhlého koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohl. Babiš ve středu ve Sněmovně uvedl, že farmu v době získání evropské dotace vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Tvrdí, že dotační podvod nespáchal.

Sobotka poslancům řekl, že není možné, aby premiér, kdokoli z koalice nebo Sněmovny nahrazoval vyšetřovatele, státní zástupce, či dokonce soudce. Podle premiéra je třeba vyčkat na výsledek vyšetřování. Na závěr vyšetřování je nutné počkat i podle Mariana Jurečky, prvního místopředsedy lidovců, kteří jsou třetím členem vládní koalice.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...