První skalp Finska v sezoně, o výhře českých hokejistů rozhodl Kašpar

  17:25aktualizováno  22:20
Čeští hokejisté porazili v rámci Euro Hockey Tour Finsko na jeho ledě 3:2, rozhodl útočník Lukáš Kašpar z trestného střílení, jenž v duelu vstřelil celkem dva góly. Svěřenci kouče Vladimíra Vůjtka porazili Finy prvně v sezoně a před květnovým šampionátem v Rusku jsou ve formě.

Český hokejista Tomáš Kundrátek (vlevo) a Sebastian Aho z Finska v souboji o puk | foto: Reuters

Čeští hokejisté vyhráli v přípravě čtvrtý z pěti zápasů a v EHT se radovali také ze čtvrtého vítězství z posledních pěti duelů. Češi nastoupí proti Finsku ještě v sobotu od 14:00 SELČ v Kouvole.

V úvodu utkání prověřili Furcha Kukkonen a Markus Granlund, Koskinen zase musel zasahovat po pokusech Kubalíka, Červenky a Jordána. V sedmé minutě se radovali z vedení Češi. Kašpar naskočil ze střídačky, najel si za obranu na Kempného přihrávku vzduchem a finského gólmana, který šel do rozkleku, prostřelil pod pravý beton.

Švédsko vs. Rusko 4:1

... čtěte více ZDE.

Finové se snažili rychle odpovědět a dočkali se v polovině úvodního dějství. Jere Sallinen našel mezi kruhy staršího bratra Tomiho a Furch také kapituloval. Otočit stav mohl Mallinen. Na druhé straně se natlačil před finskou branku Zohorna, ale za Koskinena puk nedotlačil. Před Furchem neuspěl dorážející Pyörälä.

Vůjtkův tým se 52 vteřin před koncem první třetiny dostal znovu do vedení. Tvrdou ránou od modré čáry nad ledem se trefil k pravé tyči obránce Kempný. Člen nominace na zářijový Světový pohár v Torontu se radoval v 27. utkání v národním týmu z premiérové trefy.

V druhém dějství nejdříve kryl Furch Granlundovu teč, pak se skóre dvakrát změnilo při Sekáčově vyloučení na dvě plus dvě minuty za hru vysokou holí. V 27. minutě Granlund efektní zadovkou poslal puk z levého na pravý kruh Ahovi a osmnáctiletý talent místního Kärpätu trefil levý horní roh Furchovy branky.

Za 72 vteřin získali potřetí v zápase vedení hosté. Nejdříve nepřekonal Furcha Jormakka, který o chvíli později fauloval unikajícího Kašpara. Z nařízeného trestného střílení použil útočník Slovanu Bratislava opět své oblíbené zakončení mezi nohy a Koskinen byl bezmocný.

Další šanci měl Granlund, který se jako jediná z posil Suomi z NHL zařadil do sestavy. V 34. minutě při hře čtyř proti čtyřem mohl zvýšit Kempný, který trefil od modré čáry levou tyč. Znovu odpovědět se snažili Hartikainen a Tomi Sallinen, nebezpeční byli i Češi.

Na začátku třetí třetiny měl šanci Pyörälä, Furch zasáhl. Koskinen vyrazil Jeřábkovu nebezpečnou střelu. Dvě šance na vyrovnání měl opět útočník Oulu Pyörälä. Nejdříve střílel z mezikruží a pak při Kubalíkově trestu neuspěl ani po úniku s blafákem.

Furch odolal i při Hartikainenově příležitosti, na druhé straně zahrozil Jarůšek. Skóre se nezměnilo ani v závěrečné power play, při které Gulašův pokus minul prázdnou branku.

Vladimír Vůjtek (trenér): „Drželi jsme taktiku, kterou jsme si řekli. A hlavně jsme dali dneska tři góly, což se nám proti Finům málokdy povede. Lukáš Kašpar, pokud se nemýlím, tak za Slovan dal kromě jednoho všechny nájezdy. Když byl faulován on, tak jsme na devadesát procent věřili, že ten gól dá.“

Lukáš Kašpar (útočník): „Je to super. Jsme samozřejmě rádi, že jsme vyhráli a porazili tak silný tým jako Finsko. Vždycky pomůže týmu, když dá první gól. Po první třetině jsme vedli 2:1, pak jsme v oslabení inkasovali i dali a do třetí třetiny jsme šli s vedením a pohlídali si to. Prakticky celý zápas jsme dělali přesně to, co jsme si řekli, a nedělali jsme chyby jako v předchozích zápasech.“

Michal Kempný (obránce): „Myslím, že máme za sebou povedený zápas. Měli jsme dobrý pohyb, dokázali jsme se udržet na puku a vytvořili jsme si šance. Víceméně to, co jsme si řekli před zápasem, jsme dokázali plnit. Na svůj první gól v reprezentaci jsem čekal docela dlouho, takže jsem rád, že mi to tam konečně spadlo a mohl jsem pomoci týmu k vítězství.“

Michal Jordán (obránce): „Výborně zachytal Dominik Furch. Dal nám šanci, abychom vyhráli. Finové měli šance, ale to pramení z toho, že jsou dobří bruslaři. Mají dobrý tým, takže šance z jejich strany budou. Po většinu zápasu jsme hráli dobře kompaktně a i my měli šance. A víc jsme je využili.“

Finsko - Česko 2:3

Utkání jsme sledovali v podrobné on-line reportáži.

Branky a nahrávky: 11. T. Sallinen (J. Sallinen, Ahonen), 27. Aho (Markus Granlund, Hietanen) - 7. Kašpar (Kempný, Jordán), 20. Kempný (Kundrátek, Koukal), 28. Kašpar z trestného střílení. Rozhodčí: Sjöqvist, Harnebring (oba Švéd.) - Sormunen, Nieminen (oba Fin.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 5893. Třetiny: 1:2, 1:1, 0:0.

Finsko: Koskinen - Hietanen, Jaakola, Kukkonen, Salmela, Virtanen, Ahonen, Melart - Aho, Markus Granlund, Pyörälä - Jormakka, Koskiranta, Erkinjuntti - J. Sallinen, T. Sallinen, I. Filppula - Hartikainen, Malinen, Saarela. Trenér: Kari Jalonen, Jukka Rautakorpi a Ville Peltonen.

Česko: Furch - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Zámorský, Kolář II, Hrabal, M. Doudera - Gulaš, Červenka, Vincour - Kašpar, Koukal, Zaťovič - Sekáč, P. Holík, D. Kubalík - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Euro Hockey Tour

Tým Z V VP PP P S B
1. Švédsko 9 6 1 0 2 30:20 20
2. ČR 9 3 2 0 4 22:25 13
3. Rusko 9 3 0 2 4 28:27 11
4. Finsko 9 3 0 1 5 17:25 10
Autoři: ,

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 probíhá od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým hraje v pražské základní skupině, kde jsou dále Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi popáté vyhráli, půjdou na Kanadu

10. května 2024,  aktualizováno  18.5 22:53

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko - Dánsko 7:4. Drama rozsekla zběsilá třetí část, trefilo se sedm hráčů

15. května 2024  14:41,  aktualizováno  19:18

Čtvrtý zápas, třetí vítězství. A pořádně cenné. Čeští hokejisté zdolali na domácím mistrovství...

Tři hodiny spánku za dva dny. Nečas se těšil do postele, číslo šetří Pastrňákovi

19. května 2024

Měl za sebou velice náročný a hektický den. Proto se nebylo čemu divit, když dorazil mezi novináře...

První útok dominoval. Fotka s Ester a Červenka bod od Jágra: Pěkný!

19. května 2024

Národní tým se na hokejovém mistrovství světa může pyšnit po šesti zápasech unikátem. Až na...

Ukradli nám řeznictví. My jim vzali zlato. Dokázali jsme to, brácho!

19. května 2024

Seriál Málokdy se do jedné fotky promítne tolik hlubokých pocitů, zásadních událostí či lidských povah....

Hokejisté si zajistili třetí místo, mohou ale i výš. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....