Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen Golf GTI Clubsport: První jízdní dojmy

Michal Fokt
Diskuze (114)
Rychlé a přitom snesitelně tuhé cestování s kompaktním hot-hatchem? Máme tu favorita!

Volkswagen má takový pěkný zvyk. Novináře na GTI Meeting Wörthersee, z něhož jsem vám před pár dny naservíroval obsáhlou fotogalerii, nevozí autobusy, natož pak v limuzínách ;-), ale vždy přistaví nějakou tu automobilovou novinku, ideálně se sportovním zaměřením, aby se „traffic“ v okolí korutanského jezera trošku obohatil něčím aktuálním. Na cestu z Mnichova do Reifnitzu s Golfem GTI Cabrio rád vzpomínám dodnes.

No a letos tu máme také jednu zajímavou záležitost – Golf GTI Clubsport, momentálně nejostřejší kompaktní předokolku v nabídce automobilky. Pokud jde o čísla, ta rozhodně nezarmoutí – výkon 265 koní v rozmezí 5350-6600 otáček a točivý moment 350 N.m v až nepochopitelném spektru 1700-5300/min se při overboostu zvýší na 290 k a 380 N.m. Stovku má zvládnout za 5,9 s a maximálka je tradičních 250 km/h. Dále mezi charakteristické rysy wolfsburského hot-hatche patří o 15 mm snížený sportovní podvozek, inteligentní elektronicky řízený samosvor a v neposlední řadě i bižu v podobě kovových prahových lišt, kontrastního červeného šití a lemů bezpečnostních pásů a potěší i černý strop.

A jak jezdí? Tentokrát jsme vyrazili na cestu nikoli z Mnichova, ale z Prahy, což je skoro 650 km. S takovýmhle autem se jen zřídkakdy povede natočit za týden tolik kilometrů, jenže když 600 z nich ujedete rovně, zas tak moc toho nenatestujete. Berte to tedy jako opravdu velmi povrchní jízdní dojmy, auto se pochopitelně pokusíme co nejrychleji získat na redakční test.

Začněme staticky. Ačkoli nejsem velký fanda designu VW, ostře řezané tvary aktuálního Golfu mě rozhodně neuráží a když je Clubsport doplní o nový nárazník s poměrně výraznými bočními kapsami na předním nárazníku, spodním bodykitem a zejména drze zvednutým střešním křidélkem, nevypadá vůbec zle, líbí se mi určitě víc, než Golf R. Uvnitř na mě čekal volant, závodnicky potažený alcantarou, jinak je ale úplně stejně nemožný jako všechny ostatní v GTI – v místě úchopu je velmi úzký a věnec má oválný profil, což (nejen) mně přijde nepřirozené a nepohodlné. A Alcantara? Pokud nebudete řídit v rukavicích, po čase oleze a začne lepit a musíte nechat volant přečalounit.

Golf byl vybaven příplatkovými sedadly Recaro. Ta bohužel nemají kostkované potahy (to se musíte spokojit se sériovkou), ale velmi dobře drží tělo. Ale jsou naprosto brutálně tuhá, o nějakém komfortu nemůže být řeč, paradoxně v opravdu hardcore sporťácích jako je FRS nebo CTR jsou sedadla pohodlnější.

vw golf jizdnidojmy vw golf jizdnidojmy

Jestli už se vám zježily chlupy na zátylku a z dolů ohnutého koutku začaly kapat sliny, máte pravdu, už je tu zase ta pasáž o tom, že GTI je spíše granturismo, než hot-hatch. Jenže – pokud občas dáváte delší trasy, co jiného, než gétéčko by vás mělo zajímat, nejste si submisivní masochista? Z vlastní zkušenosti vám mohu říct, že tohle umí golfík docela dobře.

Začněme třeba podvozkem. Adaptivní tlumiče mají hafo režimů – začíná se na Eco, přes Comfort, Normal a Sport po Individual. A na rozdíl od Focusu RS to opravdu funguje a módy v „měkké“ části spektra jsou opravdu (docela) použitelné. Přiznávám, že jsem během cesty jen málokdy vyskočil z režimu Eco. Elektronika přeřazuje brzo, takže motor není hlučný, DSG (ano, DSG, záměrně jsem nesáhl po manuálu, dvouspojky umí VW rozhodně lépe) i zde řadí příjemně rychle a plynule a když je možnost, dává neutrál a „plachtí“, což je jeho nesporná výhoda oproti Comfortu. A když je třeba na to dupnout, nemá auto problém bryskně zareagovat.

Mód Comfort pro mě nějak postrádá smysl, stejně jako Normal. A pak je tu Sport, jenž dělá přesně to, co očekávám – odřazuje později, na plyn reaguje ostřeji a rychleji, ztuhne řízení a podvozek. Na ostré svezení ideální kombinace, nebo ne? A pokud by vám to snad nevyhovovalo, máme tu mód Individual, kde lze nastavit preference podle požadavků řidiče. Já bych třeba nepotřeboval tužší řízení, to v režimu Comfort není přeposilované a odpor a vyvážení posilovače je přirozenější. Řízení samo o sobě zprostředkovává (třeba proti Focusu) minimum zpětné vazby, ale je přesné, takže to nezpůsobuje žádné problémy.

Kde má podvozek limity a jak je čitelný, se na cestě nedalo s určitostí zjistit, semislicky Michelin Pilot Sport Cup 2 mají famózní přilnavost (tedy hned poté, co se zahřejí…) a přestože jsem některé dálniční nájezdy a výjezdy a pár zatáček na okresce vykroužil v hodně ostrém stylu a s minimálními náklony karoserie, bylo to daleko od nějakých limitů. Jasné ale je, že má určité nedokonalosti, na mostních spárách v zatáčce měla občas zadní náprava tendence odskočit. Přední kola zase měla při ostřejších rozjezdech párkrát problémy přenést sílu motoru na asfalt, což se projevilo nepříjemným mlácením. Ale holt pedál plynu není vypínač, jen zapomeňte na to, že zadupnete pedál do podlahy a GTI vystřelí jako dělová koule. Stejně jako Focus RS, i GTI Clubsport trošku trpí na torque steer, ale projevuje se v mnohem menší míře, než u Fordu.

vw golf jizdnidojmy vw golf jizdnidojmy

Jak už jsem naznačil, kvalita jízdy je u GTI dobrá, pochopitelně v rámci kategorie kompaktních hot-hatchů a ani motor není při jízdě ustálenými rychlostmi příliš slyšet, stejně tak je slušná aerodynamika. Trošku více jsou slyšet kola, ale na dálnici je největším původcem hluku na palubě hlučící výfuk, jenž duní ve všech režimech. Kdyby měl klapku, fungující třeba jen ve Sportu, bylo by to jistě lepší, takhle může být zvuk na delších cestách někomu protivný.

Mimochodem – motor. VW nešel bezhlavě po výkonu a točivém momentu a výsledek je příjemným překvapením. Výkon 290 koní točivý moment 380 N.m při overboostu je na hony vzdálen parametrům Focusu RS, jenže při jízdě to tak vůbec nepůsobí. Dynamika při předjíždění je velmi podobná a pokud tam lehké rozdíly jsou, určitě neodpovídají rozdílu 60 koní a 90 N.m, jakkoli je Focus o metrák těžší. A co je ještě lepší, Golf má více atmosférický charakter, rozhodně má blíže k Civicu Type R, než k FRS.

Také Clubsport slušně zabírá od 3000 otáček a do 4500/min je to typicky „placaté“ TSI, ovšem od této hranice výš akusticky i dynamicky subjektivně ožívá a nejraději jako by se pohyboval od 5000 do 6500 otáček. Ostatně i při kickdownu posílá DSG otáčky za hranici 5500/min. A příjemně potěšila i spotřeba – poměrně ostrý jízdní styl znamenal cestou do Rakouska spotřebu 11 litrů, zpátky pak 9. Já vím, že vám to mnoho neřekne, ale odhaduji, že při podobném jízdním stylu by si Ford řekl o 4 litry více.

Golf GTI Clubsport mě rozhodně potěšil. Není to takový nudný patron, jak GTIčka bývají a současně si udržuje slušnou míru denní použitelnosti. Jak dobrý je opravdu, ale odhalí až redakční test.

Michal Fokt
Diskuze (114)