Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Light Rider: První 3D tiskem vyrobená motorka (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Německá společnost Airbus APWorks GmbH uvádí elektřinou poháněný jednostopý stroj, který má být prvním motocyklem, jehož rám i zadní kyvnou vidlici vyrábí 3D tiskárna.

Airbus APWorks GmbH již svým jménem dává zcela jasně najevo, že je součástí evropského leteckého giganta Airbus Group a stroj pojmenovaný Light Rider je spíše jen odbočkou od hlavní činnosti této firmy v podobě 3D tisku kovových komponentů.

Light Rider na první pohled působí jako kříženec horského kola s terénní motorkou, za což vděčí především vzdušně působícímu bionickému designu svého rámu. Ten je vyroben 3D tiskárnou z hliníkové slitiny pojmenované Scalmalloy.

K přednostem použitého materiálu má patřit pevnost srovnatelná s titanem, nízká hmotnost, která je v případě rámu motocyklu pouhých 6 kg a skutečnost, že nepodléhá korozi.

Light Rider je vybaven elektromotorem o výkonu 6 kW a točivém momentu 130 N.m, s nímž stroj o celkové hmotnosti 35 kg může uhánět rychlostí až 80 km/h. Výrobce uvádí i čas potřebný k akceleraci z 0 na 45 km/h, který je 3,0 s, zatímco dojezd na jedno nabití se má pohybovat okolo 60 km.

Airbus APWorks GmbH hodlá vytisknout sérii padesáti strojů Light Rider. Každý z nich má stát 50.000 euro (zhruba 1.355.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
12. 7. 2020 15:47
Obdiv 3D tisku
Je neskutečné, co dnešní stroje dokáží přes 3D tisk vyprodukovat. Sám se o tuto technologii pár let zabývám. To, co dokáží vytvořit třeba v https://www.sharplayers.cz/cnc-obrabeni/ je neuvěřitelné. Mám doma přes 30 figurek známých světových osobností a každým dnem se nepřestávám divit, jak je 3D tisk přesný, originální. Kdo jste tomu ještě nepropadl, jste na řadě :-)
Avatar - Hittman
26. 5. 2016 11:40
Ta
cena mne pobavila >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]