Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

The Iron Knight od Volvo Trucks. Bude na rekord stačit 2400 koní? (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Boije Overbrink má na svém kontě řadu rekordů, které pokořil za volantem tahačů značky Volvo Trucks a nyní se s novým speciálem připravuje na další.

The Iron Knight je jméno speciálního tahače, s nímž má Boije Overbrink stanovit nové rychlostí rekordy s pevným startem na dráze o délce 500 a 1000 metrů.

Za vznikem tohoto vozidla stojí samotná společnost Volvo Trucks, která uvádí, že je výsledkem jedinečné spolupráce mezi techniky a designéry. Za základ rekordního tahače posloužila technika modelové řady FH.

The Iron Knight určitě zaujme svým aerodynamicky optimalizovaným zevnějškem s laminátovou kabinou, ale mnohem více pozornosti přitahuje jeho pohonná jednotka, která není uložena klasicky v prostoru nad přední nápravou a pod podlahou kabiny, ale až za ní a mezi nápravami.

Pro rekordní jízdy byl použit vznětový šestiválec D13 s přeplňováním čtyřmi turbodmychadly a kapalinou chlazeným mezichladičem, který je naladěn na výkon 1766 kW (2400 k) a točivý moment 6000 N.m.

Síla motoru míří na zadní kola prostřednictvím sériové dvouspojkové převodovky I-Shift Dual Clutch. Ta má s ohledem na hmotnost vozidla „pouhých“ 4,5 tuny upraven software, aby nepočítala se zátěží v podobě plně naložené soupravy tahače s návěsem.

The Iron Knight má Trucks poměr výkonu k hmotnosti 0,5 koně na kg a je tedy podle svých tvůrců ideální pro dosažení stanovených cílů. Zda se mu to skutečně povedlo, se máme díky kanálu YouTube společnosti Volvo Trucks dozvědět 24. srpna letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)